Hava Taşımacılığı Yönetiminde Yeni Dönem Başladı
Eki 13, 2015

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)Türk Hava Yolları ve Boeing işbirliğinde 2013 yılında başlatılmış olan “Hava Taşımacılığı Yönetimi Yüksek Lisans Programı’nın, üçüncü döneminin ilk dersi, 12 Ekim 2015 Pazartesi günü İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşen törenle başladı.

ogrenciler_hava tasimaciligi toren_1

Hava Taşımacılığı Yönetimi yüksek lisans programı yeni döneminin başlangıcı programa katılan 40 öğrenciyle birlikte kutlandı. 2013 yılında İTÜ, Türk Hava Yolları ve Boeing,  ortaklığında başlatılan program, havayollarındaki gelecek vadeden yöneticileri eğitmeyi amaçlıyor.

ogrenciler_ hava tasimaciligi toren_2

Programa katılan öğrenciler, havacılık profesyonellerinden ve mühendislik, işletme, sosyal bilimler ve hukuk alanında akademik dereceye sahip kişiler arasından seçildi. Yüksek lisans derecesi almaya aday olan katılımcıların havayolu yönetimi, havacılık ekonomisi, havacılık hukuku ve mevzuata uygunluk yönetiminin yanı sıra havalimanı planlaması ve yönetimi konularındaki zorunlu ve seçmeli derslerden başarıyla geçmeleri gerekiyor.

Programdaki derslerin her biri gerçek hayatta havayolu şirketi yöneticilerinin karşı karşıya kalabileceği sorunların gerçek zamanlı çözümünü içeren örnek olay incelemeleri ile desteklendi.

Rektörümüz Karaca “Dünya çapında bir program haline gelmesini hedefliyoruz.”

rektorumuz_hava tasimaciligi toren

Törenin açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca konuşmasında “İTÜ, 242 yıllık tarihi birikimi olan ama her zaman yeniliklere açık bir üniversitedir.2013 yılında başlattığımız bu program ile marka kuruluşları bir araya getirdik. Ülkemizde ilk defa uygulanan program sayesinde üniversitemize özel sektör ile işbirliği yaparak farklı bir vizyon kazandırdık. Türkiye’de bu alanda İTÜ dışında katkı sağlayabilecek üst seviyede bir kuruluş ne yazık ki yoktu. Program sayesinde bu alandaki boşluğu doldurmuş olduk. Dünya çapında bir program haline gelmesi için de adım adım ilerliyoruz. Yeni dönemde tüm öğrencilerimize ve akademisyenlerimize başarılar diliyorum.” dedi.

Boeing Türkiye Genel Müdürü – Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın Işıl ise “2013 yılında başlatılmış olan Hava Taşımacılığı Yüksek Lisans Programı’nın şimdi üçüncü grup öğrencisiyle eğitime devam ediyor olduğunu görmek benim için bir ayrıcalık. Tüm öğrencilerin programı başarıyla tamamlayarak kariyer hayatlarına büyük katkıda bulunacak olan Yüksek Lisans diploması almaya hak kazanmasını dilerim. Boeing, İTÜ ve Türk Hava Yolları ile birlikte yürütülen bu programın bir parçası olmaktan gurur duyuyor. İnanıyorum ki bu programa katılan öğrenciler mezun olduklarında Türk havacılık endüstrisinin geleceğine değer katacak ve biz Boeing olarak buna şahit olmaktan memnuniyet duyacağız” dedi.

temel kotilhava tasimaciligi ilk ders

İlk Ders Temel Kotil’den

Türk Hava Yolları Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Temel Kotil, “Dünyada en fazla ülkeye ve en yüksek sayıda uluslararası destinasyona uçan havayolu unvanına sahip olan Türk Hava Yolları, tıpkı diğer saygıdeğer program ortaklarımız olan Boeing ve İTÜ gibi bu mükemmel havacılık programına katkıda bulunmaktan büyük gurur duymaktadır. Bu başarının devamında, biz uzun vadeli hedeflerinizi uygulamaya devam ettikçe bu programın Türkiye havacılığının gelecekteki liderlerinin mesleki yeteneklerine önemli katkılarda bulunmaya devam edeceğine inanıyorum” dedi.

Bu alanda bölgede bir ilk olan yüksek lisans programı kapsamında ABD’deki Massachusetts Institute of Technology, İngiltere’deki Cranfield University ve Kanada’daki University of British Columbia ile akademik iş birlikleri de gerçekleştirilmekte olduğunu ifade eden Kotil, programın ilk dersini THY’nin yurt içi ve yurt dışı faaliyetleri hakkında hazırladığı sunumla gerçekleştirdi.

itu_thy_boeing_ hava tasimaci Toren