Öğrencimiz Refik Safa Çolakoğlu, Contemporary Istanbul'daydı
Kas 18, 2015

Türkiye'nin en önemli çağdaş sanat fuarları arasında yer alan Contemporary İstanbul, 12-15 Kasım 2015 tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlendi.

İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Dr. Ebru Yetişkin'in direktörlüğünü ve küratörlüğünü üstlendiği Contemporary İstanbul'un Plugin kategorisinde, İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Tekstil Mühendisliği 4. Sınıf öğrencimiz Refik Safa Çolakoğlu "Pantone, Black & White" isimli video çalışması ile İTÜ’yü başarıyla temsil etti.

Öğrencimiz Refik Safa Çolakoğlu, Uluslararası platformda İTÜ’yü temsil etmenin kendisine büyük bir sorumluluk yüklediğini ama aynı zamanda gurur duyduğunu söyledi. Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevin Çiğdem Gürsoy’a ve Dr. Ebru Yetişkin’e desteklerinden dolayı teşekkür eden Çolakoğlu, Plugin kategorisinde yer alan video çalışması hakkında şunları anlattı: “Çalışmamda renkleri temel aldım. Renk skalasına karşı beyaz ve siyahı birlikte düşünerek iki gruba ayırdım. Pantone, çeşitliliği temsil ediyor, Black & White ise sınırlılığı temsil ediyor. Günümüz dünyasının bizlere sunduğu yüksek çözünürlük teknolojisi daha fazla renk sunmayı temel almakta. Sistem, renkleri daha çok ortaya çıkarmayı esas almaktadır. “Renkler ortaya çıktıkça gerçekçilik arttığına göre, gerçeklik Pantone’de mi gizlidir?” sorusunu bizlere sordurabilir. Bir bakıma dünya Black & White’dan, Pantone’ye doğru gitmektedir, denilebilir”.

Pantone, Black & White

Tekstil mühendisliği eğitimi alan aynı zamanda Yatırım Kulübü’nün organizasyonlarında tanıtım videoları tasarlayan Çolakoğlu, geometriyi çok sevdiğini bunu da profesyonel videolar hazırlarken kullanmaktan zevk aldığını söyledi. Çolakoğlu çalışmasından şöyle bahsetti. “Çalışmam klasik şekillerin dışına çıkan, 3. boyuttan sonrasını yoğun şekilde düşündüren hipergeometrik şekillerle renklerin buluşmasından oluşuyor. Klasik şekillerin yerini hipergeometrik şekillere bırakması tasarımlara, logolara medyaya yansır ve medyayı değiştirir. Renkler ve şekiller buluştukça çeşitli maddeler meydana gelir. Renklerin, şekillerin hareket kazanmasıyla maddenin çeşitlenmesi sağlanır. Sanatın yaratıcılığıyla, mühendisliğin yapısı birleştiğinde ise sanat çağdaş çizgiye gelir. Bir şaheser sanat, mühendislik şaheseri olarak da görülür. Çünkü her ikisi de ağırlık merkezi ve disiplin içerir. Bunlar birbirini dengeler ve birbirinden ayrılamaz. Ben de tasarımlarımı bunun üzerine kurguladım.”

İTÜ, laboratuvarlarını sanatçılara açmalı

Contemporary İstanbul’un direktörlüğünü ve küratörlüğünü üstlenen Dr. Ebru Yetişkin ise bilim, sanat teknoloji kesitindeki deneysel ve inovatif çalışmalara yer veren Plugin Yeni Medya Bölümü’nün temel yapısı ve içeriğinin Plugin tanımından yola çıkarak geliştirildiğini aktardı. Programının, çağdaş sanatın güncel haline yaratıcı müdahalelerde bulunabilmenin yollarını araştıran ve onu dijital kültür perspektifleriyle mutasyona uğratan bir ek program modülü olarak tasarlandığını söyledi. Türkiye’deki bilim, sanat, teknoloji ve politika arasındaki ilişkinin disiplinler ötesi bir metotla araştırılmasında İTÜ’nün katkısına dikkat çeken Dr. Yetişkin “Bugünün çağdaş araştırma yöntemlerinin bilim, sanat ve teknoloji yöntemlerini kullanarak bizi daha ileriye taşıyacağına inanıyorum. Öğrencimiz Refik Çolakoğlu; sanat, tasarım ve mühendislik bilgisini birleştiren bir video çalışması yaptı ve gelecekte de bu tür çalışmalar yapmak istediğini söyledi. Öğrencimizi destekleyerek bu tip çalışmalar yapan öğretim üyelerimizin ve başka öğrencilerimizin yolunu açmak istedik” dedi.

Türkiye’de bilimsel ve sanatsal alanda kaliteli ve inovatif çalışmaların yapabilmesi için İTÜ’deki araştırma laboratuvarlarının, sanatçılarla birlikte üretim yapacak şekilde ortak çalışmalara açılmasının önemli olduğunu ifade eden Yetişkin “Önümüzdeki dönemde Üniversitemizin bu tür çalışmalara destek vermesini ümit ediyorum. Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nün Laboratuvarları, Robotikle ilgili çalışmaların yapıldığı laboratuvarlar veya Fizik Laboratuvarı bu alanlarda çalışan bugünün sanatçısı hem mühendis, hem güzel sanatlardan gelen çok disiplinli bir yapıya sahip.  O yüzdende laboratuvarlarının açılmasını deneysel çalışmaların yapılması ve bilgi üretimine yapacağı katkısı açısından önemli buluyorum.” diye konuştu.

Sanatseverlerin yoğun ilgisi ile gerçekleşen Contemporary İstanbul 2015, çağdaş tasarımları, atölye çalışmaları ve workshoplar ile İstanbul’daki sanatseverlerin beğenisini kazandı.