Sürdürülebilir Şehirler, İTÜ’de Konuşuldu
Kas 20, 2015

Akıllı şehirler, akıllı ulaşım sistemleri, şehirlerin ihtiyaçlarına yönelik entegre çözümler… Sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dünya yaratmak için uzmanlar İTÜ’de buluştu.

WRI Türkiye’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği “Sürdürülebilir Şehirler Sempozyumu” üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşti. 19-20 Kasım tarihlerinde Ayazağa Yerleşkesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe, dünyanın farklı şehirlerinden uzman ve kent yöneticileri katıldı.

sempozyum

İTÜ’nün “Yeşil Kampüs” projesi kapsamında yapılan çalışmalar nedeniyle ev sahipliği yaptığı sempozyumun bu yılki ana teması “Daha Akıllı Şehirler ve Enerji Verimliliği” oldu. İki gün boyunca çeşitli oturum, panel ve sunumların gerçekleştiği sempozyumda; kentlerin ulaşım sorunlarına çözümler aranırken, yönetim ve yaşam biçimi ile iklim dostu bir dünya yaratılması için projeler sunuldu. Dünyada ki farklı şehirlerin sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında örneklerin de sunulduğu sempozyumda yerel olarak uyarlanmış çözümlerin yaratılması gerektiği vurgulandı.

Dünya Yeşilden Griye Dönüyor

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, dünyada yeşilden griye doğru geçişin olduğu bir dönemin yaşandığına dikkat çektiği konuşmasında, çevre sorunlarından bir kurumun ya da kuruluşun değil, bütün insanlığın sorumlu olduğunu vurguladı. Mekânların insanın kişiliğini ve kimliğini yansıttığını söyleyen Karaca, “Üniversitemizde Yeşil Kampüs projesi ile doğaya ve insana saygı gösteren bir anlayışı benimsiyoruz. Kampüs içindeki doğal hayatı koruyarak kısa ve uzun vadeli bir yapılandırma projesi başlattık. Bu kapsamda geri dönüşüm bilinci kazandırma, bisiklet ve yürüyüş yolları ile karbon ayak izini azaltma, ekolojik ve estetik bütünlük gibi birçok alanda çalışma yapıyoruz. Bize bu konularda destek veren WRI Türkiye’ye ve Evonik firmasına bir kez daha teşekkür ediyorum.”

Daha yeşil ve daha nitelikli bir dünyada yaşamak için çözüm önerilerinin görüşüldüğü ve yapılan çalışmaların sunulduğu böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Karaca, İTÜ Ailesi olarak bu konuda üstlerine düşen görevleri yapmaya her zaman hazır olduklarını söyledi.

Rektor Karaca

Dünya Sürdürülebilir, İklim Korunabilir

Dünyayı sürdürülebilir hale getirirken, iklimin de korunabileceğini belirten WRI Global Direktörü Ani Dasgupta, şehirlerin ve iklimin ilk kez küresel bir müzakerenin parçası olduğunu vurguladı. Dünya nüfusunun yarısının şehirlerde yaşadığının altını çizen Dasgupta, “ Büyük nüfusların yaşadığı yerler olan şehirleri daha yaşanabilir kılmak çok önemli. Bu çalışmaları yaparken iklimi de korumak gerekli. Dünyada bununla ilgili örnekler var” dedi.

Yeşil Kampüs Projesi Sunuldu

Sempozyum kapsamında “İTÜ Yeşil Kampüs” projesi tanıtıldı. Son üç yıldır yapılan çalışmaların yer aldığı sunum İTÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Sis Alkan tarafından gerçekleştirildi. Yeşil Kampüs çalışmaları kapsamında, kampüs sakinlerine geri dönüşüm bilinci kazandırılması, kampüsün doğal ortamının korunması, engelsiz ve spor ile iç içe bir bisiklet kenti oluşturulması hedeflendi. Sürdürülebilir bir yaşam kültürünün hakim olduğu, ekolojik ve estetik kimliği olan, nitelikli peyzaj anlayışı benimsenen, yaşayan bir kampüs oluşturma yönündeki çalışmalar anlatıldı.

Sis Alkan

Sempozyum kapsamında, “Kent İçi Ulaşımda Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliğine Etkileri”, “Yaşanabilir Şehirler İçin Ulaştırma Çözümleri” ve “Tasarım Yoluyla Daha Güvenli Şehirler” başlıkları ile ilgili çok sayıda oturum düzenlendi. Dünya şehirlerinin örnek projelerinin sunulduğu sempozyuma çok sayıda katılım oldu. Ayrıca sempozyum konu ile ilgilenen ve katılım sağlayamayan kişiler için canlı yayın ile paylaşıldı.