Kış Bahçesi’nde 100. Program
Ara 16, 2015

İTÜ Radyosu’nun “Kış Bahçesi”, 100. programı ile pek çok mevsimi geride bıraktı. İTÜ Radyosu dinleyicileri, her biri ciddi emekle seçilen ve çalınan parçaları 2 yıldır keyifle dinliyor.

İTÜ Radyosu içinde “Kış Bahçesi’”nin özel bir yeri var. Çünkü programı; geçirmiş olduğu bir hastalıktan dolayı yaşamına yatakta devam eden fotoğraf sanatçısı, ressam Ali Arif Ersen ile İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Öğr. Gör. H. Turgut Uyar birlikte hazırlıyor. “Kış Bahçesi”, geçtiğimiz Pazar günkü 100. programını da her hafta olduğu gibi Ali Arif Ersen’in evinden yaptı.

Ali Arif Ersen evinde

Harflerden doğan müzik

Program Ali Arif Esen ve Turgut Uyar’ın uzun soluklu ön çalışması ile harf harf hazırlanıyor. Ali Arif Ersen on bir yıldır locked-in (kilitli kalma) sendromlu olduğu için anlatmak istediklerini önündeki harf tablosuyla anlatıyor. Camsız bir gözlük, gözlüğe yapıştırılmış bir lazer işaretleyici ve harf-rakam tablosu, harflerin yanında da sık kullanılan kelimeler. Lazer ışık, harflerin üzerinde hareket ettikçe metinler seslendiriliyor. Eğer ışık iki kere bir harfin üzerine gelerek -sabırla- beklediyse ya yeni kelime başlıyor ya da satır başı anlamına geliyor.

Çalınacak parçaları Ersen seçiyor. Uyar ise şarkıların toparlanması ve programın seslendirilmesi işlerini üstlenmiş. Ersen'in seçtiği parçaları ve anonsta vurgulanmasını istediği notları Uyar program için tuttukları “Kış Bahçesi Seyir Defteri”ne yazıyor. Defterde; parçaların isimleri, kimin çaldığı, hangi albümden olduğu, kaç saniye sürdüğü, programın süresi açısından kaç parça çalınacağı, parçaların sırası gibi bilgilerin hepsi görülebiliyor.

“Brunch kıvamında bir şeyler çalıyoruz”

Ersen ile Uyar'ın tanışıklıkları Uyar'ın İTÜ'de öğrenci olduğu 1980'li yılların sonlarına dek uzanıyor. Uyar'ın annesi Tomris Uyar ve ortak dostları Memet Baydur aracılığıyla tanışmalarının ardından Ersen, Tomris Uyar'ın iki kitabının kapağını ve "Güzel Yazı Defteri" kitabının görsellerini hazırlamış. Neredeyse 30 yıla dayanan arkadaşlıklarında Ersen ile Uyar daha önce de gerek caz gerekse film müzikleri başta olmak üzere başka türlerde müzik kolajları yapmış. Son birkaç yıldır hafta sonları bir araya gelen iki arkadaş, müzik ve fotoğraf üzerine ufak projelerle uğraşıyorlar.

Ressam ve fotoğrafçılığının yanı sıra sıkı bir caz meraklısı ve koleksiyoncusu olan Ersen, İTÜ Radyosu için bir caz programı hazırlama fikrini 2013 yılının sonbaharında Uyar'a önermiş. Uyar'ın öneriyi aktardığı radyo yönetiminin ve çalışanlarının yakın ilgisi ve desteğiyle program kısa sürede yayın hayatına hazır hale gelip 2014 yılının ilk Pazar günü başlamış. Uyar konuya daha da vakıf olabilmek için cazla ilgili ders almış.

Ersen programın konseptini “Uzun bir cumartesi gecesinden sonra brunch kıvamında bir şeyler çalıyoruz. Yani caz gibi bir doğaçlama yapıyoruz” diye özetliyor.