Muay Thai’de Avrupa Şampiyonluğu İTÜ’nün
Ara 25, 2015

Avrupa Muay Thai Federasyonu tarafından Antalya’da düzenlenen “EMF Muay Thai Open Cup 2015” ‘e katılan öğrencimiz Ayten Betül Kahya büyük bayanlar kategorisinde ülkemizi temsil ederek şampiyonluk kupasının sahibi oldu.

14 ülkeden 270 sporcunun katıldığı Muay Thai Avrupa Kupası Şampiyonası, 11-15 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya’da düzenlendi. Şampiyonaya 63,5 kg büyük bayanlar kategorisinde katılan Elektronik Haberleşme Mühendisliği 3. sınıf öğrencimiz Ayten Betül Kahya, tüm maçlarda rakiplerini eleyerek Avrupa Şampiyonluğu kupasını kaldırdı. Kahya, aynı zamanda elde ettiği şampiyonluk ile birlikte Milli Sporcu unvanını da kazanmış oldu.

Elektronik Haberleşme Mühendisliği 3. sınıf öğrencimiz Ayten Betül Kahya, geçtiğimiz Nisan ayında katıldığı Türkiye Üniversitelerarası Muay Thai Şampiyonası’nda da üstün başarı göstererek Türkiye Şampiyonu olmuştu. Kahya, 2016’da gerçekleşecek Dünya Üniversitelerarası Muay Thai Şampiyonası’nda ülkemizi ve İTÜ’yü temsil edecek.

Ayten-Betul-Kahya

Kendimi Bulduğum Spor

Muay Thai sporuna 16 yaşında başlayan Kahya, şimdiye kadar katıldığı çok sayıda yarışma, ulusal ve bölgesel turnuvadan başarı ile döndü. İTÜ Spor Kulüpleri Temsilcilik görevini yürüten ve profesyonel spor hayatına şu anda Orhan Doğan Spor Kulübü bünyesinde devam eden Kahya, Muay Thai ile tanışmasını şöyle anlattı:

“Çocukluğumdan beri Uzak Doğu dövüş sanatlarına ilgim vardı. Spora 16 yaşında başladım sonra kısa bir süre ara verdim ve üniversitede yeniden başladım. Muay Thai sporu bana; mücadele, kararlılık, disiplin, saygı ve ekip çalışmasını en iyi öğreten alan oldu ve kendimi buldum. Bu spor sayesinde kendimi etkili bir biçimde savunmayı, formda kalmayı, refleks geliştirmeyi, özgüvenli olmayı öğrendim. Bunun yanı sıra ringde dövüşmek çok ayrı bir duygu. Bence ring çok özel bir platform. Her ne kadar ring sporları bireysel spor gibi gözükse de bu bir takım işi. Bu spor sayesinde çok değerli insanlarla ve takım arkadaşlarıyla tanıştım. Onların desteklerinin ve bana olan güvenlerinin başarılarım da çok büyük etkisi var. Motivasyonumu antrenörüm Orhan Doğan’a ve diğer hocalarıma, İTÜ Ailesine ve her koşulda beni destekleyen aileme borçluyum.”

Muay Thai sporu; Tayland’da ortaya çıkan ve tarihi 1300’lü yıllara kadar dayanan bir spor dalıdır. Bir savaş sanatı ve yaşam biçimi olarak öğretilen Muay Thai’ye, Tayland Boksu da denilir. Yumruk, diz, dirsek ve tekmelerin kullanıldığı sert bir dövüş sanatıdır.