“Madendeki Cevherler” Açık Oturumu
Ara 30, 2015

İTÜ Maden Fakültesi, Maden Mühendisliği Kulübü ve Cevher Hazırlama Mühendisliği Kulübü tarafından 15 Aralık 2015 tarihinde “Madendeki Cevherler” başlıklı açık oturum düzenlendi.

İTÜ Maden Fakültesi tarafından İhsan Ketin Konferans Salonu'nda düzenlenen açık oturum İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulaması Merkezi’nin (İTÜ BTM KAUM) desteğiyle gerçekleşti. Açık oturumda madencilik sektöründe iş eşitliği ve kadının yeri konuşuldu. Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Arslan’ın moderatörlüğünde düzenlenen açık oturuma, sektör temsilcilerinin yanı sıra akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Madencilik sektöründeki kadın istihdamına yönelik sorunların ve çözüm önerilerinin tartışıldığı açık oturumda, sektörde iş arayan kadın cevher mühendislerinin ve maden mühendislerinin yaşadıkları zorluklar üzerinde duruldu. Günümüzde madencilik sektöründe iş eşitliğinin henüz istenilen düzeye ulaşılmadığı ve bu konunun desteklenmesi gereken önemli bir konu olduğu vurgulandı.

_IGP1261

Açık oturuma sektörde çalışan kadın mühendislerden; G. Şeyda Çağlayan (Genel Müdür, Türk Maadin Şti A.Ş.), Nursun Şirvancı (Proses ve Bakım Müdürü, Efemçukuru Altın Madeni İşletmesi, Tüprag Metal Madencilik Tic. A.Ş.), Esen Tuncer (Tesis Müdürü, Akmetal Madencilik ve Ltd. Şti.), Burçin Öztürk Demirhanöz (Doktora Öğrencisi University of Queensland ve Caterpillar-WesTrac Avusturalya- Teknoloji Departmanında İş Geliştirme Grubunda ''Maden Performansı ve Teknoloji Uygulamaları Mühendisliği Uzmanı”), Şükriye Beste Aydın (Araşt. Gör. İTÜ Maden Fakültesi-Cevher Hazırlama Mühendisliği Bölümü),  Yaprak Çelik Emek (Filli Boya - Betek Boya ve Kimya Sanayi A.Ş.- Su Bazlı Boyalar Ar-Ge’de Yönetici) katıldı.

Açık oturumda yer alan konuşmacılardan Şeyda Çağlayan “Bizler İTÜ’de eğitim almış, görece şanslı kadınlarız ama erkek egemen bir sektörde uzun yıllardır görev yapan, bazen işin mücadelesini veren bir kadın mühendis, çalışan kadın ve bir birey olarak işaret etmek isterim ki; 21. Yüzyılın neredeyse ilk çeyreğini yaşadığımız bu günlerde dahi tüm Dünya’da madencilik sektöründe iş eşitliği maalesef istenilen düzeye ulaşamamıştır” dedi.

Nursun Şirvancı da “İTÜ’lü olmak bir ayrıcalıktır. İTÜ Maden Fakültesi’nin, öğrencilerini ne kadar sahiplendiğini, onların geleceklerini ne kadar düşündüğünü net bir şekilde gösteren önemli bir organizasyondur. Ülkelerin muhasır medeniyetler seviyesine gelebilmesi için her sektörde olması gerektiği gibi, bu genç kadın dimağlarımızın madencilik sektöründe de erkek meslektaşları ile omuz omuza çalışması şart. Yeter ki inanalım, zorluklardan kaçmayalım, yılmadan  çalışmaya devam edelim” diye konuştu.

Esen Tuncer “Öncelikle tüm meslektaş adaylarının; iş güvenliğini ilk sırada tutan, sorunlara analitik yaklaşıp, mühendis gibi karar veren, çevresine ve ülkesindeki gelişmelere, sıkıntılara duyarlı birer birey olmak için çabalamalarını temenni ediyorum. Kadın öğrenciler için ayrıca, mesleklerine hiç bir zaman bireyci yaklaşmamaları yani kadınım yapabilir miyim gibi olgulardan uzak olmaları, meslek şartlarının zorluğu ve eksileriyle her zaman mücadele etmeleri gerektiğini unutmamalarını öneriyorum” dedi.

_IGP1437

Burçin Öztürk Demirhanöz ise “Ben madencilik sektöründe öğrenci ve profesyonel olarak 14-15 yıldır yer almaktayım. Gerek öğrenim dönemlerim gerekse çalışma hayatımda birçok farklı maden planlama ve maden dizaynı yazılım programları ve uygulamaları öğrendim. Kişinin başarılı olabilmesi için mühendislik eğitimi hariç, ek alanlarda da donanım yapması gerektiğini ve sürekli sektörde gelişmeleri takip etmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Şükriye Beste Aydın “Kadın mühendis olarak çalışmanın en zor olduğu mühendislik dallarının başında Maden Mühendisliği gelmektedir. Son yıllarda Maden Mühendisliği ve Cevher Hazırlama Mühendisliği bölümünde eğitim gören kadın öğrenci sayısının artması ile sektörde bu alanda çalışan kadın mühendis sayısı da yükselmiştir. Kadın mühendis adayları eğitimini aldıkları bu meslekleri gerçekten seviyor ve yapmak istiyorlarsa üstesinden gelemeyecekleri hiçbir şey olmayacaktır” dedi.

Yaprak Çelik Emek de “Unutmayalım  “Madendeki Cevherlere”  tüm sektörlerin ihtiyacı var ve iş hayatında kadın olduğumuz için hiçbir zaman geri planda olmamalıyız” şeklinde konuşması ile oturumu sonlandırdı.

Açık oturum katılımcılara plaket takdimi ile sona erdi.