Bir İTÜ’lünün ardından…
Oca 05, 2016

İTÜ Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi, İTÜ İnşaat Fakültesi mezunumuz Dr. Y. Müh. Sedat Üründül dün yaşamını yitirdi. 97 yıllık yaşamına pek çok başarı sığdırmış mezunumuzu, saygıyla anıyoruz.

Bazı isimler vardır, hayatları ülkelerinin kilometre taşlarına işlenen. Yaptıkları projeleri ve eserleri ile bir ülkenin tarihinde iz bırakan. İTÜ İnşaat Fakültesi mezunu Dr. Y. Müh. Sedat Üründül de böyle isimlerden biriydi. İnşa ettiği barajlar, demiryolları, sulama alanları ve tüneller ile ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan mühendislerdendi. 97 yıllık yaşamında diplomasını aldığı İTÜ ile hep gurur duymuş, her daim rozetini ceketinde taşımış ve üniversitesinden hiç kopmamış bir İstanbul beyefendisi, gerçek bir İTÜ’lüydü.

ataturk baraji

97 yıllık yaşamına onlarca proje ve inşaat işi sığdıran mezunumuzun en büyük başarısı kuşkusuz Atatürk Barajı’dır. Üründül’ün Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Ata İnşaat’ın bitirdiği Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santralı bugün Türkiye'nin en büyük barajı olup, Dünya inşaat literatürüne geçmiştir.

İTÜ Vakfı’ndan temin edilebilen “İtibar ve İtimat” adlı biyografi kitabında Ata İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı olarak Atatürk Barajı yıllarını anlatırken "O bir prestij projesiydi ve tüm ortaklar olarak sorumluluğumuza müdrik idik. Çalışanlarımıza saygı duyduk ve Türkiye’nin kalkınması için kollarımızı sıvadık “diyen Üründül, 70 yıllık iş hayatında Güneydoğu Anadolu Bölgesine hayat veren ve Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olarak anılan Atatürk Barajı gibi birçok başarılı projenin altına imza attı.

Mezun olduktan sonra da İTÜ ile bağını hiç koparmayan ve her fırsatta üniversite anılarını anlatan Sedat Üründül’e, iş hayatındaki başarılarından dolayı İTÜ Rektörlüğü tarafından 1996 yılında Fahri Doktorluk unvanı verildi. Pek çok kez Altın Arı almıştı. 2004 yılında Üniversitemize yaptığı bağışlardan dolayı İTÜ Rektörlüğü tarafından “Üstün Hizmet Madalyası” verildi.

İTÜ Geliştirme Vakfı tarafından ismi, anaokuluna ve Çevre Mühendisliği bölüm laboratuvarına verilen Sedat Üründül, Maslak'taki Verda Üründül Kız Öğrenci Yurdunu yaptırmış ve eşinin adını vermişti. İTÜ Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi olan Üründül, İTÜ’ye olan bağlılığı ve eğitim hayatına düşkünlüğü ile bilinmekteydi.

Sedat Üründül'ün cenazesi, 6 Ocak Çarşamba günü Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Sedat Urundul

Dr. Y. Müh. Sedat Üründül Kimdir?

1919 yılında İstanbul'da doğan Üründül, ilkolulu ve ortaokulu Şişli Terakki'de okudu. Kabataş Erkek Lisesi'ni bitiren Üründül, yükseköğrenimini İTÜ İnşaat Fakültesi'nde yaptı. Beraber çalıştığı iki mühendis arkadaşı ile Palet İnşaat Şirketini kurdu. Atatürk Barajı yapımı için kurulan "Ata İnşaat" şirketinin en kıdemli ortağı olarak Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı.

Bir erkek çocuk ve ikisi erkek biri kız olmak üzere üç torun sahibidir.