Dünyanın İlk Mikrotonal Gitar Orkestrası
Oca 25, 2016

İTÜ TMDK ve University of Music Würzburg ortaklığında kurulan dünyanın ilk mikrotonal gitar orkestrası, Almanya Würzburg’da ilk konserini verdi.

Geçtiğimiz ay Almanya, Würzburg’da ilk konserini veren orkestra, İTÜ TMDK’dan Doç. Dr. Tolgahan Çoğulu ve University of Music Würzburg’dan Prof. Jürgen Ruck tarafından kuruldu. İTÜ TMDK’dan Çoğulu ile birlikte öğretim görevlisi Sevcan Tahtacı Çukur, gitar öğrencileri Fatih Seyirdalı, Yağmur Uçaner ve Armağan Koçak, Würzburg Üniversitesi öğrencileri katıldı.

Konserde Aşık Veysel ve Anonim Anadolu Halk Türküleri örneklerinin yanı sıra Andre Herteux, Abel Carlevaro ve Eduardo Sainz de la Maza'nın eserleri de seslendirildi.

Robert Casteels tarafından 9 mikrotonal gitar için düzenlenen Anadolu Süitinde, orkestradaki gitarlara bağlamada kullanılan perdeler yapıştırıldı ve Çoğulu'nun 2008 yılında İTÜ BAP projesiyle geliştirdiği 'Ayarlanabilir Mikrotonal Gitar' ile beraber eserler seslendirildi.

Konser ekibi

İTÜ TMDK’dan Doç. Dr. Tolgahan Çoğulu ve Würzburg Üniversitesi’nden Prof. Jürgen Ruck’ün önderliğinde kurulan dünyanın ilk “Mikrotonal Gitar Orkestrası” 3 yıl sürecek bir proje. Almanya Akademik Değişik Programı (DAAD) kapsamında desteklenen proje kapsamında Alman ve Türk bestecilere orkestra için beste siparişleri verilecek. Projenin ilk buluşması geçtiğimiz Ekim ayında İTÜ TMDK’da gerçekleşti ve Würzburg Üniversitesi öğrencileri tarafından bir konser gerçekleşti. Ayrıca Prof. Jürgen Ruck, İTÜ TMDK öğrencileri ile masterclass gerçekleştirdi.

“Mikrotonal Gitar Orkestrası” 2016 yılı içinde Alman, İspanyol ve Türk bestecilerle buluşacak ve 2017 yılında düzenlenecek yaz kampında bestelenen eserler çalışılacak. Orkestra Avrupa’da birçok ülkede konser verecek.

İTÜ TMDK Çalgı Bölümü Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Doç. Dr. Tolgahan Çoğulu, 2008 yılında klasik gitar tınısını koruyarak mikrotonlara ulaşabilen Ayarlanabilir Mikrotonal Gitar’ı tasarladı. Çoğulu bu tasarımı ile müzik dünyasının en prestijli ödüllerinden biri ve dünyanın tek müzik enstrümanları yarışması olan Margaret Guthman Müzik Enstrümanları Yarışması’nda birincilik aldı.

Mikrotonal gitar ile; makamsal müzikleri gitar ile çalabilmek, Çağdaş Klasik Batı müziğindeki mikrotonal müzikleri çalabilmek ve eşit tampereman sistem dışındaki akort sistemlerini çalabilmek mümkün hale geliyor.

Konseri dinlemek için tıklayınız.