İTÜ TMDK Uluslararası Bağlama Festivali’nde
Mar 05, 2016

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı öğretim elemanlarından Dr. Deniz Güneş’in projelendirip koordinatörlüğünü üstlendiği “I. Uluslararası Bağlama Festivali”, Belçika/Gent şehrinde “de Centrale Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Bağlama çalgısının tanıtılması, teknik ve geleneksel icra özelliklerinin gösterilmesi amacıyla gerçekleşen festival, izleyicinin beğenisini kazandı.

Dört gün süren festivalde, Türkiye’den katılan bağlama ustalarının performanslarının yanı sıra; bağlamaya tarihsel bakış, Türk Halk Müziği, bağlamada yöresel icra/tavır ve tezene özellikleri, mızrapsız çalım teknikleri, Orta Anadolu Abdal Geleneği’nde Müzik gibi konularda workshop-masterclass çalışmaları yapıldı. Ayrıca Belçika’daki müzik eğitiminde [konservatuvar, müzik akademileri vs.] Bağlama ve Türk Halk Müziği’nin yeri ile ilgili kolokyum düzenlendi.

baglama festivali gorseli

Festivalin sahnelenmesi ve düzenlenmesi sürecinde, İTÜ TMDK Müdürlüğü ve De Centrale yönetimi başta olmak üzere; TC Başbakanlığı, İTÜ Rektörlüğü, Gent Belediyesi, İÜ Devlet Konservatuvarı, Gent Konservatuvarı ve Muzikantenhaus destek oldu. Başkent Üniversitesi, Haliç Üniversitesi ve İstanbul Medipol Üniversitesi’nden projeye katılan icracılar, festivale katkı sundu.

Türk Müziği alanında ilk ve öncü olan İTÜ TMDK, bağlama üstadları performanslarıyla seyircilerden büyük ilgi topladı. Bilimsel toplantılarda ulusal çalgımız olan “bağlama”yı geleneksel çizgisini koruyarak uluslararası arenada en iyi şekilde tanıttı.