İTÜ'den Dünya Kadınlar Günü'ne Özel Kutlama
Mar 09, 2016

243 yıllık tarihiyle, bilimle, teknolojiyle, sanatla ve sporla markalaşmış Türkiye’ nin ilk teknik üniversitesi İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlediği panel ve konser ile kutladı.

İTÜ ve Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi’nin birlikte düzenledikleri, İTÜ'lü kadınlar, ilham veren adımlar konulu panel, Klasik Türk Müziği ve Batı Müziği alanlarında, romantik dönemden günümüze kadar yaşamış kadın bestecilerin eserlerini yine kadınların seslendirdiği konser ile tamamlandı.

8martkadinlargunu006

Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve İşletme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şebnem Burnaz’ın yöneticiliğini üstlendiği panelde, akademik çalışmalarıyla farklı alanlarda başarı öykülerine sahip İTÜ’nün dört kadın akademisyeni Moleküler Biyoloji, Biyoteknoloji ve Genetik Araştırmalar Merkezi (MOBGAM) Müdürü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Arzu Karabay Korkmaz, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zehra Çataltepe, Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Didem Okutman Taş ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Doç. Dr. Zeynep Günay konuşmalarında kadın olarak bilim, mühendislik ve teknoloji gibi erkek egemen bir alanda çalışmanın getirdiği farklı deneyimlerini paylaştı.

“Akademide kadın olmak”

Prof. Dr. Şebnem Burnaz katılımcılardan kadın olmak ve kadın akademisyen olmak üzerinde fikirlerini paylaşmalarını istedi.

Prof. Dr. Zehra Çataltepe, Ülkemizde kadınların eğitim süreçlerinden sonra istihdam oranlarının düştüğünü söyledi. Kadın akademisyenler açısından anneliğin ve akademisyenliği bir arada yürütmenin zor bir süreç olduğunu ifade eden Çataltepe bu zorluğun, anne, baba, eş ve çocukların desteğiyle üstesinden gelinebileceğini vurguladı.

Doç. Dr. Zeynep Günay ise akademisyenliğin cinsiyeti olmadığını özellikle ülkelerinde kendilerini rahatça ifade edebilmelerinin gerektiğinin altını çizdi.

8martkadinlargunu013

Prof. Dr. Arzu Karabay Korkmaz, konuşmasında akademisyenlik serüveninde çocuklarının rolüne vurgu yaptı. Kadın akademisyen olmanın “Survivor Macerası” gibi bir şey olduğunu ifade eden Korkmaz’ın akademisyenlik serüvenini anlatan duygu yüklü konuşması uzun süre alkışlandı.

Doç. Dr. Didem Okutman Taş, konuşmalarında kadın olarak bilim, mühendislik ve teknoloji gibi erkek egemenliğinin olduğu alanlarda çalışmanın getirdiği zorlukları paylaştı. Taş, akademisyen olmayı düşünen öğrencilere ise özellikle doktora çalışmaları sırasında tez danışmanını iyi seçmeleri gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Panel, İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı hocalarının seslendirdiği Kadının Bestesi, Kadının Sesi konseri ile devam etti. Türk müziği alanında Neveser Kökdeş’in, batı müziği alanında romantik dönemden Clara Schumann ve Alma Mahler'in, günümüzden ise genç bestecimiz Duygu Deniz Demirel'in eserlerinin seslendirdiği konser, farklı dönemlerde ve farklı kültürlerde yaşamış bu kadın bestecileri daha yakından tanıma fırsatı sağladı.

8martkadinlargunu015

İTÜ TMDK Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinem Özdemir, Neveser Kökdeş'in eserlerini seslendirirken, Doç. Dr. Ayşegül Kostak Toksoy kanunuyla, Öğr. Gör. Fidan Kurt Kasapbaşı; Clara Schumann, Alma Mahler ve Duygu Deniz Demirel'in eserlerini seslendirirken ise San. Öğr. Gör. Mehru Ensari piyanosuyla eşlik eşlik etti.