İTÜ Sıralamalarda Yine Başı Çekiyor!
Mar 22, 2016

İstanbul Teknik Üniversitesi, Mineral ve Maden, İnşaat, Kimya, Makine ve Elektrik Mühendisliği, Yer ve Deniz Bilimleri, Malzeme ve Çevre Bilimleri alanlarında uluslararası üniversite sıralamalarında çok önemli bir başarıya daha ulaştı. 2015-2016 yılı QS Dünya Üniversiteleri alan bazlı sıralamasına (QS World University Rankings by Subject)  girmeyi başaran İTÜ, 945 üniversite içinde ağırlıklı olarak 50 ila 200 bantlarında yer aldı.

QS değerlendirmesi Uluslararası alandaki “akademik ve sektörel itibar”, “Atıflar ve Araştırma Etkisi”, ve  akademik üretkenliğin niteliğini ölçen “h-faktör” şeklinde 3 ana başlık altında toplanan göstergelere dayalı genel başarı değerlendirmesidir. Maden fakültesinin güçlü ve uluslararası bilinirliği yüksek kadrosu bu başarının alınmasındaki en önemli etken olarak öne çıktı. İTÜ, Mineral ve Maden Mühendisliği alanında 2016 sıralamasına göre 51-100, Yer ve Deniz Bilimleri alanında 101-150 bandında yer alarak Türkiye sıralamasında da ilk sıraya yerleşmiş oldu. Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği ve Makine Mühendisliği’nde de 151-200 bandında bulunan İTÜ, Türkiye genelinde bu alanlardaki başarısı ile ilk iki üniversite arasında bulunuyor.

Hedefimiz ilk 50 ye girmek…

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca: İTÜ bir araştırma üniversitesi, ilklerin üniversitesi. Önceliğimiz her zaman akademik ve bilimsel gelişim. İstisnasız her en iyi üniversiteler sıralamasında İTÜ adı vardır. 50 ile 100 bandına giren Maden Fakültemiz başta olmak üzere, İTÜ’nün güçlü ve uluslararası bilinirliği yüksek kadrosu bu başarıda önemli pay sahibidir. Artık dünya uzmanlaşma üniversitelerine doğru yol alıyor ve İTÜ de bu anlamda mühendislik eğitimindeki farkını hem Türkiye çapında hem de küresel ölçekte ortaya koyuyor. Biz üniversitemizin 250. yıl hedefleri arasına mühendislik ve teknoloji alanında her zaman ilk 50'de yer alan bir kurum olmayı koyduk. Amacımız hızlı bir yükseliş değil, sağlam adımlarla istikrarlı bir yükseliş. Bir akademik kurum için anlamlı olan böyle bir gelişimdir. Ek olarak, dünyanın en iyileri arasına girme başarısı göstermiş tüm üniversitelerimizi kutluyorum. Bu sıralamalarda ülkemizden ne kadar çok üniversite yer alırsa o kadar gurur duyarız.