İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi Akademisyenlerimiz Antarktika Yolcusu…
Mar 25, 2016

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Merkezi (PolReC) ve beraberinde merkez danışma kuruluyla birlikte, Türkiye’den 14 kişilik araştırma ekibi 29 Mart tarihinde beyaz kıtaya doğru yola çıkıyor.

Türkiye’nin 7 üniversitesinden akademisyenler ve TÜBİTAK ile Antarktika’ya yapılacak bu bilimsel sefer Türkiye için bir ilk olacak. Bilim insanları, Türk bayrağını dalgalandıracakları Antartika kıtasının 50 millik alanında araştırma yapacaklar. Tıp doktorları, botanikçi, harita ve jeoloji mühendisleri ve deniz bilimleri uzmanlarından oluşan ekip 3 hafta süre ile incelemelerde bulunacak.

Beyaz Kıtada çok önemli bilimsel katkılar sağlaması hedeflenen bu organizasyon öncesinde araştırma ekibi, 28 Mart 2016 Pazartesi günü, İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenecek programda bir araya gelecek.

İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) oluşan 14 kişilik araştırma ekibine sefer öncesi eğitim ve sertifikaları verilecek. Program sonunda ekibe, kıtanın zor hava şartlarında giyilecek ekipmanlarının tanıtımı ve takdimi de yapılacak.

burcu ozsoy

Ekipte İki Kadın Akademisyen Olacak

İklim değişikliği, buzullar, yabancı türler, kirlenme, denizel biyoçeşitlilik, koruma alanları, deniz memelileri ve botanik konularında araştırma yapacak ekipte iki kadın akademisyen de yer alıyor.

Ukrayna Ulusal Antarktik Bilim Merkezi (NASC) ile İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (PolReC) ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) arasında geçen yıl imzalanan anlaşmayla, beyaz kıtada uzun süreli işbirliğinin ilk adımları bu seferle başlayacak. Bu sefer aynı zamanda Türk üniversitelerinin kıtaya birlikte ilk seferi olacak.

PolReC Müdürü ve sefer lider yardımcısı Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek “Kıta ile ilgili çalışmalar Türk bilim insanları tarafından uzun yıllardır sürdürülmektedir. Fakat Türkiye’nin ulusal olarak yaptığı üniversiteler arası ortak ilk çalışma bu olacaktır. Güçlü bir bilimsel altyapıya sahip olmamıza rağmen, PolReC sayesinde üniversiteler ilk defa resmi olarak bir araya gelmiş bulunmaktadır. Bu güç birliğinin önümüzdeki yıllarda ülkemize büyük katkıları olacağına inanmaktayım. Türkiye de bu ilk disiplinler arası bilim seferi ile uluslararası platformlarda görünürlüğünü arttıracaktır. 2006 yılında kıtada Türk bayrağını dalgalandırmanın gururunu yaşamıştım ama ulusal bir bilim seferiyle burada bulunmanın gururu paha biçilemez olacak” diyerek bu seferin ve PolReC’in önemine dikkat çekti.

İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (PolReC)

Kutup araştırmaları konusunda yurtdışındaki bilimsel kuruluşlar ile birlikte çalışmalar yürüten Türk bilim insanları, 2015 yılında İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (Turkish Polar Research Center, PolReC) kurulmasıyla birlikte bilimsel bir çatı kuruluşa sahip oldular. Yurt içi ve dışındaki birçok Türk akademisyen de projeye destek sağlıyor. Merkez aynı zamanda kutuplar konusunda araştırma yapmak isteyen akademisyenler için bir başvuru yeri ve bilim programlarının tartışılacağı bir platform.