İTÜ’NÜN BAŞARISINA BÜYÜK DESTEK
Nis 20, 2016

Türkiye’den 1000’e yakın başvurunun gerçekleştirildiği TUBİTAK BMBF Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) 2+2 programında, desteklenmeye değer bulunan 9 projeden 2’si İTÜ’nün.

Bu projelerden ilki Kimya Metalürji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Beraat Özçelik’in yürütücüsü olduğu ve Almanya’dan Christian Albrechts University of Kiel (CUA) ve Breko GmbH’nin, Türkiye’den, ÜLKER Yıldız Holding’in inovasyon şirketi Northstar’ın ortak olduğu proje.

Bir diğeri ise Makina Fakültesi Makine Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Güneş’in yürütücülüğünü üstlendiği, ARÇELİK A.Ş den Dr. Hüsnü Kerpiççi, Technische Universitaet Dres’den Prof. Dr. Ing. Ullrich HESSE ve Fuchs Europe Schmierstoffe GMBH Christian PUHL’un ortağı olduğu proje.

Gıda sektörüne yönelik yeni araştırmalar

Yıldız Holding ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasında, 2015 Mayıs ayında imzalanan kapsamlı protokolle, lisansüstü eğitim çalışmaları, ar-ge projeleri ve üniversite-sanayi işbirliğinde ortak akademik çalışmalar yürütülmesi hedeflenmişti. Gıda alanındaki araştırmalarıyla dünyada da saygın yere sahip olan İTÜ’nün protokolün ilk adımı olarak, uluslararası bilim, teknoloji ve sanayi paydaşlarının bir araya geldiği çok boyutlu bir çalışma üzerine yoğunlaşıldı.

İTÜ Kimya Metalürji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Beraat Özçelik kabul edilen projesiyle ilgili şunları söyledi: “İTÜ’den bizim de dâhil olduğumuz 2 proje başarılı oldu. Proje yürütücüsü olarak, Yıldız Holding’e ait NorthSstar ile ortaklaşa proje çalışması yürütmekten son derece mutlu olduğumu belirtmek isterim. Projede emeği geçen tüm İTÜ ve Northstar ekibine teşekkürlerimi sunuyorum.”

Almanya’dan Kiel Üniversitesi ve Breko GmbH şirketiyle Türkiye’den İTÜ ve Yıldız Holding’in inovasyon şirketi Northstar Innovation, bu proje ile sağlığı olumlu yönde etkileyen gıda bileşenlerinin gıda-metabolizma ve biyoyararlılık etkileşimleri üzerinde çalışarak, klinik çalışmalar gerçekleştirmeyi ve insanlardaki omega-3-yağ asitleri kullanımını artırmayı hedefleyen fonksiyonel ürünler üretmeyi hedefliyor.

Teknoloji tabanlı çevreci bir proje

İTÜ’nün desteklenen ikinci projesi ise teknoloji tabanlı bir projesi oldu.

“REFMIX” kodlu “uygun soğutkan karışımları ve yağlar kullanılarak buzdolapları ve ısı pompalı kurutucularda enerji verimliliğinin arttırılması” üzerine olan proje günümüzde Türkiye’de evlerde kullanılan buzdolabı ve ısı pompalı kurutucularda enerji tüketimini düşürmeyi hedefliyor.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi