Antarktika Yolculuğu Esas Şimdi Başladı
Nis 25, 2016

Antarktika araştırma projesi kapsamında İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi (PolReC) ve merkez danışma kurulundan oluşan ekibimiz yurda döndü. Böylece büyük bir çalışmanın ilk etabı tamamlandı. Bayrağımızı Antarktika’da dalgalandıran bilim insanımızın gerçekleştirdiği araştırmalar başarıyla sonuçlandı.

antarktika bilim seferi_1

3 hafta süren çalışmalarda Antarktika’da yaşanan iklim değişikliği, buzullar, yabancı türler, kirlilik, denizel biyolojik çeşitlilik, koruma alanları, deniz memelileri ve botanik konularında araştırmalar yapıldı.

Ekip ayrıca deniz memelilerinin sayıları ve koordinatlarını da kayıt altına aldı. Beyin dalgalarıyla kalp atış hızlarındaki değişimler incelendi. Buzul kıtada zorlu şartlarla gözlem ve incelemer yapan ekip, aldıkları örneklerden incelemelere başlarken yaptığı araştırmalarla küresel iklim değişikliğinin incelenmesine hizmet etmiş oldu.

antarktika bilim seferi_4

İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) oluşan ekip 29 Mart’ta Antarktika’ya doğru yola çıkmıştı.

Beyaz kıtada 20 gün araştırma yapan akademik ekipte biri sefer lider yardımcısı öğretim üyemiz Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek olmak üzere 2 kadın akademisyen de yer almıştı. Çiçek, araştırma ve analizlerinin sonuçlarını yayın haline getirileceğini söyledi.

İlk etabı tamamlanan Antarktika araştırmalarında gözler yapılacak diğer çalışmalara çevrildi.

antarktika bilim seferi_3

Seyir Defteri:

“Ushuaia limanından 2 Nisan akşam vakti sefere başlayan Ushuaia isimli gemi, Beagle Kanalı’nı sabaha karşı bitirdi. Dünyanın en zorlu denizi olarak bilinen Drake Geçidi'nde iki gün boyunca fırtına olmamasına rağmen dalga hiç bitmedi. Kambur balinalar ve weddell fokları buz seyrimize güzellik ve canlılık kattı.

Zodiac botlarla istasyona çıkan ve araştırmalar yapan ekip, ilk araştırma gününü başarı ile geçirdi. Ukrayna Vernadsky Üssü için gerekli olan bir yıllık kumanya ve malzeme üsse taşındı.

Bütün bu zorlu süreç boyunca deniz buzu, deniz memelisi, kuş, buzdağı gözlemleri yapılıp, denizden ve karadan bir çok numune alındı. Başarılı bir şekilde geçen seferin sonunda kıtaya veda ettik.

PolReC olarak, yine Türk üniversitelerinin katılımıyla, bir sonraki seferin en kısa sürede gerçekleşmesi için girişimlerimize halihazırda başlamış bulunmaktayız.”

Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Öğrencimiz Kaptan Özgün Oktar’ın anlatımıyla serüveni yaşamak için lütfen tıklayınız.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi