Üniversite Kadın Araştırmaları Merkezleri İTÜ'de Buluştu
May 02, 2016

Her yıl düzenlenen ve bu yıl ev sahipliğini İTÜ ve Sabancı Üniversitesi’nin yaptığı “III. Ulusal Üniversite Kadın Araştırmaları Merkezleri Kongresi ” ve “IX. Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı İşbirliği ve İletişim Ağı Çalıştayı” 22 Nisan 2016 günü İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

kaum-konferans-1

Ana teması ‘üniversitelerde toplumsal cinsiyet dersleri’ olan kongreye 28 üniversite temsilcisi ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Açılış konuşmalarını İTÜ BMT-KAUM Müdürü Prof. Dr. Fatma Arslan ve Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz’in yaptığı kongrenin davetli konuşmacısı ise ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldız Ecevit oldu.

Yıldız Ecevit konuşmasında Kadın Merkezlerinin asıl fonksiyonunun araştırma yapmak olduğundan ve merkezleri üniversite içinde tanıtmanın öneminden bahsetti. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Derslerinin hassasiyetle ele alınması gerektiğine değinerek önerilerde bulundu.

kaum-konferans-2

Çalıştayda, üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliği derslerinin zorunlu ya da seçmeli olarak açılmasını teşvik etmesinin beraberinde getirdiği sorunlar tartışıldı. Üniversite senatoları tarafından kabul edilen cinsel taciz yönergelerinin doğrultusunda hangi yolların izleneceği ele alındı.

Bu anlamda, İTÜ 2014 tarihinde  ‘Cinsel Taciz ve Ayrımcılığı Önleme Yönergesi’ ni kabul ederek örnek üniversitelerden biri olmuştu. Ayrıca İTÜ BMT-KAUM Türkiye’de cinsel taciz ile ilgili yapılan tüm etkinlik ve kabul edilen politika belgeleri ile yönergelerden oluşan bir dijital arşiv oluşturmuş ve çalıştayda arşivin tanıtımı da gerçekleştirilmişti.

Dijital arşive http://www.kaum.itu.edu.tr/tr/diger-universiteler/  adresinden ulaşılabilir.

Haber ve Fotoğraf: Kurumsal İletişim Ofisi