İTÜ’de Nobel Gururu Yaşandı
May 20, 2016

20 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirdiğimiz etkinlikte 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar’ı, Ayazağa Kampüsü’müzdeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde ağırladık. Prof. Dr. Aziz Sancar’ın yanı sıra; Üniversitelerden Sorumlu Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu ile Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın da konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte Sancar, Nobel Kimya Ödülü’nü kazandığı çalışması hakkında “Nobel Talk by Aziz Sancar” isimli bilimsel bir sunum yaptı ve İTÜ’lü akademisyenler ile öğrencilere başarıya giden yolda tavsiyelerini aktardı.

AZIZSANCAR_Fotolar1

Prof. Sancar, konuşmasından önce İTÜ Teknokent’i ziyaret ederek Rektörümüzün kendisi için verdiği öğlen yemeğine katıldı. Öğle yemeği sonrası Maslak kampüsünü gezen Sancar SDKM’ye geçerek akademisyenler ve öğrencilerle buluştu.

AZIZSANCAR_Fotolar2

Konuşmasında sadece Nobel Ödülü kazanan bir akademisyen değil, aynı zamanda uluslararası çapta başarılı bir insanın nasıl olması gerektiğine dair ipuçları da veren Prof. Dr. Sancar, başarının sırrını merak edenlere iki kelimeyle cevap verdi: “Çok çalışmak”. Ardından bu cevabına örnek olarak doktora çalışması sırasında günde 18 saat çalıştığını ve genellikle laboratuvarda gecelediğini belirtti.

AZIZSANCAR_Fotolar3

Konuşmasında bilimsel gelişmelerin dünyada ve Türkiye’de aldığı yolu da değerlendirirken, akademik çalışmalarına daha rahat devam edebilmek için Türkiye’den ayrılma kararını aldığı yıllarla kıyaslandığında artık Türkiye’nin de rahatlıkla bilimsel araştırma yapılabilecek bir ülke hâline geldiğinin altını çizdi. Ülkemiz için çalışmayı “vatan borcu” olarak gören ve Nobel Ödülü için “Ödül bana değil, Türkiye Cumhuriyeti’ne aittir.” diyen Sancar, başarılı olmak isteyen bir insanın hangi alanda çalışırsa çalışsın, “o alanda en iyi olmayı” hedeflemesi gerektiğini vurguladı. Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca,  konuşmasının ardından Aziz Sancar’a “İTÜ Anı Plaketi”ni takdim etti.

AZIZSANCAR_Fotolar4

İTÜ 1984 Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunumuz Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu ise dünya çapında önemi olan bu ödülün Türkiye’deki üniversitelerin dünya sıralamasında daha da yükselebilmesi için bir perspektif sunduğuna, akademisyenlerin ve özellikle de onların yetiştirdiği genç öğrenciler için başarıya giden yolda en büyük motivasyon kaynağı olacağına vurgu yaptı. Kavranoğlu, artık Türkiye’den de bilimsel alanda Nobel Ödülü kazananların çıktığını gösteren bu önemli olayla birlikte, bilimsel çalışmalarda Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki farkın giderek kapandığını, Prof. Dr. Sancar’a bu gururu ülkemize yaşattığı için teşekkür ettiğini de sözlerine ekledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca konuşmasında “Kendimizi ve potansiyelimizi hatırlamak için unutulmayacak işaretlere, dönüp güç alacağımız tarihi başarılara ihtiyacımız var. Sayın Sancar da Nobel Kimya Ödülü’nü alarak; bugüne hatta geleceğe, “ilham veren bir başarı” armağan etmiştir” ifadesinde bulundu.

Etkinlik önemli bir açılışla sona erdi. İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi Tarih Dizisi sergilerinin üçüncüsü olan “Mühendishane’nin Üç Başhocası” sergisi, Prof. Dr. Aziz Sancar’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

2015 Nobel Kimya Ödülü’nü alarak; başta ülkemizdeki akademik camiayı ve üniversite öğrencileri olmak üzere milletimizi gururlandıran Prof. Dr. Aziz Sancar’ı İTÜ olarak tekrar tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Prof. Dr. Aziz Sancar'dan Nobel Konuşması'nın tamamı için tıklayınız.

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi
Fotoğraflar: Görsel İletişim Tasarımı Ofisi