Anadolu’dan Dünyaya Enstrümantal Köprüler
May 26, 2016

Üniversitemizin Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Tolgahan Çoğulu’nun gözetmenliğinde, Tayvan merkezli Uluslararası Ahşap Kültür Topluluğu (International Wood Culture Society) tarafından hazırlanan “Ahşap Çalgılarla Türkiye’nin Geleneksel Müzikleri” adlı belgesel yayınlandı. İngilizce olarak hazırlanan çalışmada üniversitemizin Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’ndan öğretim üyeleri ve öğrencilerin yanı sıra, çalgı yapım ustaları da Türkiye’deki geleneksel müzik tarzlarının uygulanmasında kullanılan ahşap çalgılar hakkında detaylı bilgiler verdi.

Documentary

Belgeselde geleneksel Türkiye müziklerinde kullanılan ahşaptan çalgılar; kânundan kemençeye, tulumdan koltuk davuluna kadar uzanan geniş bir yelpazede sunuluyor. Anadolu’nun Orta Doğu, Kafkaslar, Karadeniz ve Balkanlar’a kadar genişleyen çok kültürlü çevresine müzikal açıdan yaptığı önemli etkiye tanıklık edeceğiniz bu usta işi belgeselde, aynı zamanda çalgı yapımını alaylı olarak öğrenen ustalar geleneksel Türk müziği enstrümanlarının sadece şekilsel ve malzeme yönünden farklılaşmadığını, sağladığı melodik ahenk ile bambaşka bir ruha sahip olduğunu belirtiyor.

Türkiye’nin asırlar öncesine dayanan rengârenk etnik yapısının geleneksel müzik tarzlarına ve doğal olarak geleneksel çalgılarına da yansıdığını gördüğümüz belgeselde, yapısal ve teknik anlamda ahşaptan yapılan geleneksel Türkiye çalgılarının oluşturduğu melodik formlar ve ses mekanizmaları, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı akademisyenleri ve öğrencileri tarafından herkesin anlayabileceği bir dille aktarılıyor. Hem yerli hem de göçmen olarak gelip yerleşen kültürlerle beslenen bir coğrafya olan Anadolu’yu, ahşaptan yapılan geleneksel Türk müziği çalgılarıyla tanıtan belgesel, müziğin evrenselliğinden kaynaklanan büyük etkisini kullanarak Türkiye’ye harika bir tanıtım fırsatı da sunuyor.
Anadolu’da yeşermiş ve dünyayla enstrümantal köprüler kuran geleneksel müzik kültüründe kullanılan ahşap çalgıların Osmanlı-klasik ve folklorik olarak iki ayrı ana grupta incelendiği bu özgün belgeseli aşağıdan izleyebilirsiniz:

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi