Uluslararası Başarı Sahibi Türk Bilim İnsanları İTÜ’deydi
May 26, 2016

İTÜ, TAF Network’ün düzenlediği 4. Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi kapsamında dünyaca ünlü üniversitelerdeki Türk bilim insanlarını ağırladı.

Uluslararası akademik bilgi paylaşım ağı TAF Network tarafından düzenlenen 4. Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi, dünyanın en iyi üniversitelerinde yaptıkları akademik çalışmalarla birçok ödüle lâyık görülen Türk bilim insanlarının katılımıyla, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 21 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleşti.

Üniversitemizin ev sahipliğini yaptığı zirvede, uluslararası çapta başarı elde eden birçok önemli çalışmaya imza atan Türk bilim insanları, yurt dışında edindikleri deneyimleri öğrencilerle paylaştı.

yurtdisi farkindalik zirvesi_2

Yurt dışında akademik kariyer yapmayı düşünen herkes için son derece yararlı olan bu organizasyon her yıl, akademik çalışmalarını dünyaca bilinirliğe sahip üniversitelerde yürüten bilim insanları ile akademik kariyerlerini yurt dışında sürdürmeyi düşünenleri buluşturarak akıllardaki soru işaretlerine cevap arıyor. Uluslararası deneyim edinmiş üst düzey bürokratlar, yöneticiler, rektörler ve çalışmalarını yurt dışında sürdüren Türk akademisyenlerle birebir görüşme ve soru-cevap fırsatı sağlayan Yurt Dışı Farkındalık Zirvesi aynı zamanda, yurt dışında akademik çalışmalar yapabilmeleri için öğrencileri mezuniyet öncesinden bilgilendirmeyi hedefliyor.

Bu yılki teması “Sınır Tanımayan Başarılar” olarak belirlenen TAF Network’ün ilk söyleşisi, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar’ın moderatörlüğünde Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Fransa Rouen Üniversitesi Eski Rektörü Ord. Prof. Dr. Cafer Özkul ve Koç Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Umran İnan’ın katılımıyla gerçekleşti. Rektörler, öğrencilerin yurt dışında eğitimle ilgili sorularını yanıtladı ve gençlere önerilerde bulundu.

yurtdisi farkindalik zirvesi_1

Zirvenin açılış konuşmalarını ise Cumhurbaşkanı Başdanışmanı değerli mezunumuz Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, TAF Network Genel Koordinatörü Cemal Açık, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar yaptı.

Zirvede, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca da öğrencilere yurt dışında geçen akademisyenlik döneminden bahsetti. ABD’de yaptığı bilimsel çalışmalardan örnekler veren Karaca, bilimsel aktiviteler dışında kalan zamanlarında ise futbolla ilgilendiğini de sözlerine ekledi. Öğrencilere hayatta tek bir alanla sınırlı kalmamaları gerektiğini vurgulayan Karaca, sanatın veya sporun bir dalıyla mutlaka ilgilenmeleri tavsiyesinde bulundu. “Sosyal bir bilim olan tarih bölümünden mezun olabilirsiniz ama fen bilimlerine dahil olan astronomi alanında da güzel işler yapabilirsiniz. Kendinizi asla soyutlamamalısınız. Sistemde nerede olduğunuz değil, ne yaptığınız önemlidir. Bu kompozisyonlar insanlara çok farklı bir boyut kazandırıyor. Kendinize sınırlar koymadan, farklı bilimlerdeki farklı uzmanlık alanlarına geçiş yapabilirsiniz. Bilimsel gelişme sadece teknik, yani somutla uğraşan bilim adamlarıyla elde edilmez. Fen bilimleri kadar sosyal bilimler üzerine çalışmak da bir o kadar önemlidir. Bu bağlamda bir benzetme yapmak gerekirse, insanın sağ ayağı temel bilimler ise sol ayağı sosyal bilimlerdir ve bildiğiniz üzere insan, iki ayağı üzerinde durmak zorundadır.” diyerek güzel bir örneği de konuşmasına ekledi.

yurtdisi farkindalik zirvesi_3

Zirvede Kanada’daki Waterloo Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feridun Hamdullahpur, kanserin erken teşhisi için ürettiği cihaz, ABD'de “Dünyayı Değiştirecek 35 Bilim İnsanı” arasında gösterilen Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Utkan Demirci’nin erkek kısırlığına mikroçip ile çözüm bulan çalışması, Fransa'nın Devlet Üstün Başarı Madalyası'na lâyık görülen Fransa Rouen Üniversitesi Eski Rektörü Ord. Prof. Dr. Cafer Özkul, kanserin erken teşhisi için ucuz, hızlı ve cep telefonuyla uyumlu geliştirdiği test çalışmasıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran ve dünyanın saygın bilim dergilerinden MIT Technology Review dergisi tarafından 2015'te "35 Yaş Altı Yenilikçiler Listesi”ne tıpta ve biyolojide çığır açan liderlerden biri olarak seçilen Stanford Üniversitesi'nden Dr. Naşide Gözde Durmuş, İngiltere'de "Çevre Nobeli" sayılan "Whitley Altın Çevre" ödülünü kazanan Utah Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ve Japonya'da kurduğu Ayonbc firması dünyada yüz tanıma alanında en iyi ikinci firma seçilen Osaka Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadi Vural'ın da aralarında bulunduğu, dünya çapında başarı yakalayan çok sayıda bilim insanı yer aldı.

Haber ve Fotoğraf: Kurumsal İletişim Ofisi