Tekstilde İnovasyona İTÜ Yorumu
May 30, 2016

Günümüzün değişen dünyasında, modern insanın hayatına dokunan her sektörde olduğu gibi, tekstilde de değişen tüketim alışkanlıkları ve ihtiyaçlara cevap verebilecek, daha verimli bir üretim anlayışına ihtiyaç duyuluyor. Bu bağlamda, tekstil sektörünün ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla kurulan Prof. Dr. Mustafa Köseoğlu Tekstil Tabanlı Kompozit İleri Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nin başlıca hedefi; taşıt, beyaz eşya, inşaat gibi alanlarda sürdürülebilir ve katma değeri yüksek ürünler geliştirmek olarak öne çıkıyor.

İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile İTÜ Gümüşsuyu Yerleşkesi’nde faaliyete geçen merkez, kapılarını sektörün öncü temsilcilerine açtı. İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nuray Uçar koordinatörlüğünde yürütülen "Tekstil Tabanlı, Çok Fonksiyonlu Akıllı Kompozitler, Yalıtım Malzemeleri ve Teknik Tekstiller” isimli proje, merkez binasında düzenlenen seminerde tanıtıldı.

tekstil_seminer_3

Seminer kapsamında; Doç. Dr. Canan Sarıçam, Doç. Dr. Nazan Erdumlu, Doç. Dr. Murat Baydoğan, Yrd. Doç. Dr. Meltem Yanılmaz ve Dr. İlkay Özsev Yüksek tarafından, Tekstil Tabanlı İnorganik ve Organik Hafif Kompozitlerdeki Teknolojik Gelişmeler, Akıllı Kompozitler, Çok Fonksiyonlu ve Güç Tutuşur Kompozitler, Tekstil Tabanlı Isı ve Ses Yalıtım Malzemelerindeki Gelişmeler ve Aerojeller, Taşıt Tekstili ve Tekstil Teknolojilerinde 3D (3 Boyutlu) Kompozit Uygulamaları (dokuma, örme, braiding) konularında yol gösterici sunumlar yapıldı. Seminerin ardından, firmalarla yürütülebilecek ortak projeler üzerinde ikili görüşmeler gerçekleştirildi.

tekstil_seminer_2

Tekstil tabanlı hafif bileşim malzemeler, tekstil tabanlı yalıtım malzemeleri ve çok fonksiyonlu teknik tekstil kumaşlar geliştirilen merkezde projeye yönelik ilk çalışmalar ise proje iştirakçileri olan İETT, TEMSA, İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından ele alındı. Ayrıca, İTÜNOVA TTO tarafından ulusal ve uluslararası hibeler, fonlar ve projeler hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

tekstil_seminer_1

Seminere, İTÜ Makina Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaittin Arpacı’nın yanı sıra, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Otomotiv Şube Daire Başkanı Serkan Çelik, Kompozit Sanayiciler Derneği Genel Sekreteri İsmail Hakkı Hacıalioğlu ile İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Bekir Aslaner’in yanında akademisyenler ve öğrenciler de katıldı.

Haber ve Fotoğraf: Kurumsal İletişim Ofisi