Tarihi Mirasımız 250. Yıl Heykeli ile Ölümsüzleşti
Haz 10, 2016

Bu yıl 243. yaşını kutlayan üniversitemizin geleceğe dair bakış açısının en önemli parçası olan 250. yıl vizyonu doğrultusunda yapılan 250. Yıl Heykeli, Ayazağa Yerleşkesi Arı Kapı girişindeki yerini aldı.

heykel_1

Üniversitemizin Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğretim görevlisi Mehmet Erkök’ün tasarladığı ve üretim aşamasında da büyük katkılar yaptığı 250. Yıl Heykeli, artık tüm öğrencilerimizi ve akademisyenlerimizi Arı Kapı önünde selamlayacak.

heykel_2

Bu anlamlı esere daha yakından bakmak için öğretim görevlimiz ve heykeltıraş Mehmet Erkök ile yaptığımız kısa röportaja çok şey sığdırdık. Aynı anda hem akademisyen hem de heykeltıraş olmanın özel bir duygu hissettirdiğini ve bunun da fiziksel üretkenliğini artırdığını belirten Erkök, zaman zaman bu iki alanda bulunmanın iki ayrı dünyada yaşıyormuş gibi hissettirdiğini, bu nedenle kendini şanslı gördüğünü de sözlerine ekledi.

heykel_3

250. Yıl Heykeli’nin tasarımcısı Mehmet Erkök, bu projenin bir yılı aşkın süredir gündemde olduğunu ve Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın da üniversitemizin 250. yılını temsil edecek, bu tarihi mirası sonsuza taşıyacak bir eserin Ayazağa Kampüsü’ne kazandırılmasını çok istediğinin altını çizerken, süreç içinde çeşitli fikirlerin ortaya atıldığını, fakat son aşamada bu tasarım üzerinde hemfikir olunduğunu söyledi.

heykel_4

Bu heykelin aynı zamanda farklı bölümleriyle farklı değerleri yansıttığını vurgulayan öğretim görevlisi ve heykeltıraş Mehmet Erkök, yerküre temasını yansıtan halkaların yeryüzündeki kıtaları, Prof. Dr. Nihad Dukhan'ın hat sanatı figüründen ilham alınarak tasarlanan kalem kısmının bilimi ve mühendisliği, orta kısımda yer alan 250 adet insan figürünün ise kuruluşundan itibaren yolu İTÜ’den geçen herkesi, yani tüm İTÜ’lüleri temsil ettiğinin üstünde önemle durdu. Yoğun bir emekle geçen iki ay boyunca her gün 250. Yıl Heykeli’ni yapan ustalarla birlikte üretim aşamasını yaşadığını ve oldukça efektif çalıştığını belirten Erkök, anlamı son derece büyük olan bu heykelin aynı zamanda, 2013’ten beri sürdürülen Yeşil Kampüs projesine güzel sanatlar alanından gelen bir katkı olduğunu da söyledi. Ayazağa Kampüsü’müzdeki güneş saatini de tasarlayan Mehmet Erkök, çok sayıda heykele ev sahipliği yapan yerleşkenin heykel açısından daha da zenginleşeceğini belirtti ve ardından 250. Yıl Heykeli’nin yerleşkedeki diğer heykellerden ayrılan özelliklerine ve özgün çizgilerine dikkat çekti.

heykel_5

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ise heykelin, üniversitemizin 250. yılına atfen yapıldığını ve zamanla öğrencilerin önünde fotoğraf çektirecekleri popüler bir sembol olacağına inandığını belirtti.

Ayazağa Yerleşkemize bu değerli eseri kazandıran Öğretim Görevlisi Mehmet Erkök’e teşekkür ederken, çeyrek binyıla yaklaşan üniversitemizin taşıdığı tarihî mirasın böylece ölümsüzleşmesinden ötürü mutluyuz. 250. Yıl Heykeli’miz tüm öğrencilerimize, akademisyenlerimize, kısacası tüm İTÜ’lülere armağan olsun.

250. Yıl Heykeli’mizin yapımında sponsor olan Vakıfbank’a teşekkürlerimizle!

Haber: Kurumsal İletişim Ofisi
Fotoğraflar: Görsel İletişim Tasarımı Ofisi