İlköğretim Öğrencileri Bilime İTÜ BİSTEM ile Adım Attı
Haz 22, 2016

Yeni nesiller İTÜ BİSTEM/STEAM eğitimleri ile bilimden sanata, teknolojiden mühendisliğe ve matematiğe uzanan uçsuz bucaksız bir dünyayla tanışıyor.

Bistem-Toplu Fotograf

İTÜ BİSTEM (Bilim, Sanat, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) eğitimleri ya da uluslararası alanda bilinen adıyla “STEAM” (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) eğitimlerinin ilkokul ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik çalışmalarına 13-14 Haziran 2016 tarihlerinde, Ayazağa Kampüsü’müzde başlandı.

Bistem-calisma-4

Ayazağa Ortaokulu öğrencilerinin katılımcı olarak yer aldığı başlangıç eğitimlerine, İstanbul genelinden 7 Ortaokul ve 1 İlkokuldan davetli öğrenciler de katıldı. Çalışmada, İTÜ’lü gönüllü öğrenciler eğitmen olarak yer alırken, sivil toplum kuruluşu İTAP’ın da bilimsel içerik üretimi ve eğitimcilerin eğitimi konusunda destek verdi.

Bistem-sertifika

Eğitmenlerinin gözetiminde deneylere katılan öğrenciler, ilk günün sonunda İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, ikinci günün sonunda ise İTÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Tayfun Kındap’tan sertifikalarını aldı. Eğlenerek öğrenebilecekleri bir ortamda farklı bilimsel deneyler gerçekleştirmenin heyecanını yaşayan öğrenciler, sertifikalarını aldıktan sonra Ayazağa Kampüsü’müzü gezerek üniversitemizi daha yakından tanıdılar.

Bistem-calisma-3

İTÜ BİSTEM/STEAM nedir?

Üniversite-toplum etkileşimini geliştirmek amacıyla, İTÜ Rektörlük Sosyal Projeler yapılanması tarafından düzenlenen BİSTEM/STEAM eğitimleri, üniversitemizin bilimsel birikimini toplumla paylaşıyor ve ülkemizin geleceğini oluşturan çocuklarımızın; araştırmacı, özgür düşünen, bilim ve sanat üreten bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunuyor.

Bistem-Calisma-2

Başlangıç çalışmalarından sonra, konuyla ilgili odak grup toplantıları, çalıştaylar, analiz ve raporlar doğrultusunda geliştirilip sürdürülecek İTÜ BİSTEM/STEAM eğitimleri, sosyal ve ekonomik açıdan dezavantajlı okullar öncelikli olmak üzere, ilkokul ve ortaöğretim aşamasındaki öğrencilere ve öğretmenlere yönelik yürütülüyor.

Bistem-Calisma

Öğrencilere yönelik BİSTEM eğitimleriyle çocuklara bilim merakı ve deneyimi kazandırmak, okul başarılarını artırmak ve sonuç olarak onları daha iyi bir geleceğe hazırlamak hedeflenirken, öğretmenlere yönelik sertifika eğitimleri, onların meslekî gelişimini ve ders verimliliğini destekliyor.

İTÜ’de, içeriği geliştirilen ve -başlangıç aşamasında- BİSTEM olarak adlandırılan eğitimler, diğer ülkelerde kurumlara göre farklılık gösteren içerik ve adlandırmalarla uygulanıyor. Bunların en yaygın olanları ise ülkemizde FenLab ve dünyada STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) ya da STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) olarak bilinen eğitimler olarak öne çıkıyor.

STEM eğitimleriden biri de Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar’ın destekleriyle üniversitemizde “Girls in STEM (GIS) Project / Kızlar için STEM Kampları Projesi” başlığı altında düzenlendi.

Haber ve Fotoğraf: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi