Lisansüstü Mezunlarımızdan Akademik Dünyaya “Merhaba”
Haz 28, 2016

Üniversitemizin 2015-2016 Akademik Yılı Doktora ve Sanatta Yeterlik Diploma Töreni ve 2015-2016 Akademik Yılı Yüksek Lisans Mezuniyet Töreni ile aynı gün içinde iki farklı heyecana ev sahipliği yaptık. 21 Haziran 2016 tarihinde, İTÜ Merkez Spor Salonu’nda düzenlenen her iki törende de lisansüstü mezunlarımızın mutluluğuna ortak olduk ve geçmiş dönemde mezun olup bugün kariyerleriyle kendini kanıtlamış mezunlarımıza kulak verdik. Bu yıl 181 öğrencimiz doktora, 995 yüksek lisans öğrencimiz ise yüksek lisans derecesini alırken, üniversite olarak bize düşen bu büyük gurur tablosuna tanıklık etmek oldu.

Akademik Kariyerin Dönüm Noktası: Doktora ve Sanatta Yeterlik Diploma Töreni

Doktora ve Sanatta Yeterlilik Diploma Töreni Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın konuşması ile başladı. Karaca, aktardığı iki anekdotla, doğru soruları sormanın ve sürekli gelişen dünyayla birlikte değişen cevaplara da uyum sağlamanın en önemli nokta olduğunu belirtti. Konuşmasında mezunlarımızdan “meslektaşlarım” olarak bahseden, doktora mezuniyetinin akademik anlamda tam anlamıyla bir sınıf atlama olduğuna dikkat çeken Rektörümüz, akademik kariyerde alınacak pâyelerin başlangıç noktasının doktorayı tamamlamak olduğunu da belirtirken, bu yılki doktora mezunlarımıza başarılar diledi ve onları yetiştiren aileleri ile akademisyenlerimize teşekkürlerini iletti.

diploma toreni_1

Törene konuşmacı olarak katılan Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’müzün 1987 yılı mezunu ve Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu ise üniversitemizden mezun olduktan sonra iş hayatında edindiği deneyimleri doktora mezunlarımızla paylaştı. Kansu, kariyerinde yakaladığı başarılarda en belirleyici etkenin İTÜ’de geçirdiği zaman olduğunu söylerken, dünden bugüne pek çok mezunumuzun birçok farklı alanda Türkiye’nin kalkınmasına katkıda bulunduğunun altını çizdi. Mezunumuz Murat Kansu konuşmasında ayrıca, İTÜ’nün ülkemizde bir mühendislik anlayışı yerleştirdiğine ve akılcı, analitik, seçkin bir ekolün temsilcisi olduğuna da değindi.

Bilim Dünyasına Işık Tutacak Tezler Ödüllendirildi

İTÜ’nün üretken akademisyenlerini, bilimsel çalışmalarında teşvik etmek için her yıl üniversitemiz tarafından verilen En İyi Tez Ödüllleri de 2015-2016 Doktora ve Sanatta Yeterlik Diploma Töreni’nde sahiplerini buldu. Yazdıkları tezlerle çalıştıkları alanların literatürüne katkıda bulunan, ödüllendirdiğimiz akademik çalışmalarıyla bilim dünyasında yeni yollar açacağına inandığımız; Dr. Hale Özgün, Dr. Tolga Y. Özüdoğru, Dr. Esra Çetin, Dr. Gökhan Bilir, Dr. Sadiye Velioğlu, Dr. Ramazan Yeniçeri, Dr. Kerem Halıcıoğlu, Dr. Feride Şener Yılmaz, Dr. Saeid Karamzadeh, Dr. Murat Aydın, Dr. Hakkı Baltacı ve Dr. Evrim Hikmet Öğüt bu yılın En İyi Tez Ödülü’ne lâyık görülen isimler oldu.

diploma toreni_2

“İlk’lerin ve “En”lerin Üniversitesi İTÜ

Törende enstitü müdürleri adına konuşma yapan Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şebnem Burnaz ise “ilklerin ve en’lerin üniversitesi” olan İTÜ’den mezun olmanın, hayatın her ânında hissedilecek bir ayrıcalık anlamına geldiğine, İTÜ ruhunun yer ve zaman kavramını aşan, birleştirici bir değer olduğuna vurgu yaptı. Doktora mezunlarımızın diploma şöleni, en heyecanlı ân, yani kep atma ritüeliyle güzel bir şekilde sonlandı.

Akademik Dünyaya İlk Adımını Atanlar: Yüksek Lisans Mezuniyet Töreni

Yüksek Lisans Mezuniyet Töreni’nin de açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, günümüz dünyasında en büyük gücün bilginin kendisi olduğunu, toplumsal değişimlerin ve ilerlemenin yolunun ise bilgiyi üretmekten geçtiğini aktardı. Ülkemizin ekonomik ve teknolojik açıdan daha da gelişmesinin lisansüstü mezunlarımızın keşfedecekleri yeni yollarla sağlanabileceğini sözlerine ekleyen Karaca, yükseköğrenimin bugün geldiği “3. nesil üniversite” noktasının ve bu anlayışın Türkiye’deki temsilcisi olarak İTÜ lisansüstü mezunlarının gelecekte yapacakları akademik çalışmaların önemine de işaret etti.

Törene konuşmacı olarak katılan, Mimarlık Fakültemizin 1982 yılı mezunu ödüllü mimar Dârâ Kırmızıtoprak ise kendi kariyerinde çizdiği yolun getirdiği başarıları yüksek lisans mezunlarımıza aktardı. Kırmızıtoprak ayrıca, üniversitemizdeki eğitim anlayışının, öğrencileri birçok noktada donanımlı bir birey hâline getirdiği üzerinde önemle durdu ve yüksek lisans mezunlarımıza başarı dileklerini iletti.

Törende enstitü müdürleri adına konuşan Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman ise Teknik Üniversiteli yüksek lisans mezunlarının İTÜ Ailesi’nin daima yanında ve onun bir parçası olacaklarına inandığını belirtti. Mezunlarımız adına konuşmayı ise Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü'nden Sefa Şahin yaptı.

diploma toreni_toplu

Konuşmalardan sonra mezunlarımız, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın’ın önderliğinde “Mezunlar Yemini” etti ve diplomalarını aldı. Törenin en heyecanlı kısmı ise her zaman olduğu gibi keplerin havada uçuştuğu o muhteşem andı.

Yüksek lisans ve doktora mezunlarımızı, lisansüstü öğrenimlerini başarılı bir şekilde tamamlamaları nedeniyle kutluyor, onları bugüne getiren ve bu zorlu süreçte her zaman yanlarında olan ailelerinin ve akademisyenlerimizin gururunu paylaşıyoruz.

Haber ve Fotoğraf: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi