İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Araştırmalarıyla Bakliyat Belgeselinde
Haz 29, 2016

Birçok yemeğe lezzet katan bakliyatlar hakkında her şeyi bildiğinizi mi düşünüyorsunuz? Gıda Mühendisliği Bölümü’müzden akademisyenlerin de yer aldığı bu özel belgeselden sonra bunu tekrar düşüneceğinizden eminiz.

Kimya Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’müzde görev yapan Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, Doç. Dr. Esra Çapanoğlu Güven, Doç. Dr. Neşe Şahin Yeşilçubuk ve Yrd. Doç. Dr. Dilara Nilüfer Erdil’in, baklagiller üzerine laboratuvarlarımızda yaptıkları önemli araştırmaların sonuçlarını ilk ağızdan paylaşan belgesel, ülkemizin öncülüğünde Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) tarafından “Bakliyat Yılı” olarak ilân edilen 2016’yı “Sürdürülebilir gelecek için besleyici tohumlar” sloganıyla da güçlendiriyor.

Gıda Mühendisliği Bölümü’müzde görevli öğretim üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, belgeselin temel amacının besin değeri yüksek bakliyatın tüketiciler ve gıda sanayi tarafından kullanımı teşvik etmek, dolayısıyla bakliyata İTÜ olarak katma değer oluşturarak bu konuda topluma yayılacak genel bir farkındalık oluşturmak, olarak açıklıyor. Doç. Dr. Esra Çapanoğlu Güven de baklagillerin daha sık tüketilmesi gerektiğini belirterek atıştırmalık yiyeceklerdeki riskin baklagillerle azaltılması için yapılan araştırmalara değiniyor. Araştırmalara katılan bir başka akademisyenimiz Yrd. Doç. Dr. Dilara Nilüfer Erdil ise içindeki buğday unu baklagillerle ikâme edilen fırıncılık ürünlerinin raf ömrü, kalitesi, fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerinde laboratuvarlarımızda alınan olumlu sonuçları anlattı.

bakliyat ile saglikli beslenme

Dünün, bugünün ve yarının gıdası: Baklagiller

Ana vatanı Anadolu olan ve kökeni MÖ 7000 yılına dek uzanan bu mucizevi besinler hakkında yapılan detaylı araştırmaları izleyicilerle paylaşarak bakliyatlar hakkında bilinmeyenleri ortaya koyan “Bakliyat İle Sağlıklı Beslenme, Sağlıklı Hayat” başlıklı belgesel, aynı zamanda bakliyatın insan sağlığına yararlarını ve yeni kullanım alanlarına da dikkat çekiyor. Baklagiller olarak da bilinen bu gıdaların aslında kurutulmuş tohumlar olduğunu belirterek izleyenleri ilginç bir yolculuğa çıkaran belgesel, diğer taraftan bakliyat hakkındaki ayrıntılı bilgilere de yer veriyor.

Yeşil mercimekten kırmızı mercimeğe, nohut ve fasulyeden bakla ile bezelyeye kadar uzanan geniş bir besin ailesi olan baklagillerin hem sağlıklı hem de bünyemizi tok tutması nedeniyle diyet yapanlar için son derece önemli olduğunu gördüğümüz bu çalışmada, protein ve lif bakımından oldukça zengin olan bakliyatın; gluten içermemesi ve düşük yağlı olma özellikleriyle kan şekerini hızla yükseltmediği için diyabet riskini düşürme, neredeyse sıfır kalorili ve düşük yağ oranı içermesi nedeniyle vücuttaki kolesterolü dengeleme gibi önemli rolleri de vurgulanıyor. Bunun yanında, kanser riskini azaltmada yardımcı olabileceğine dair iddialardan da bahsediyor.

Nohut unlu draje, kuru fasulyeli revani…

Belgesel buna ek olarak, baklagillerin günümüzdeki yeme alışkanlıklarına uyum sağlamaya başladığını ve bunun sonucunda farklı yiyeceklerde kullanılabildiği üzerine örnekler de veriyor, hatta baklagillerin tatlılarda bile yer alabildiğini gösteriyor. Kuru fasulyeli revani, mercimekli kek, baklagil katkılı ekmekler ve nohut unlu drajeleri görünce, gözlerinize inanamayacağınızdan eminiz.

Tarım Ürünleri Hububat Bakliyat İşleme ve Paketleme Sanayicileri Derneği ‘nin (PAKDER) katkılarıyla ve farklı kurum ve kuruluşların desteğiyle ortaya çıkan, üniversitemizin Gıda Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinin yoğun çalışmalarını paylaşan belgeselin, okullarda gösterilmesi de planlanıyor. “Bakliyat ile Sağlıklı Beslenme, Sağlıklı Hayat”ta; ünlü köşe yazarları, diyetisyenler, sporcular ve ünlü şefler de yerini alıyor. Belgeseli aşağıdan izleyebilirsiniz.