Mimoza, 4. Sayısıyla Yayında
Haz 30, 2016

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (İTÜ BMT-KAUM) Mimoza Dergisi, dördüncü sayısıyla okurlarıyla yeniden buluştu.

Farklı konulardaki çalışmaları ve etkinlikleriyle gündeme gelen merkez, Mimoza ile toplumsal cinsiyet çalışmalarının yanında Türkiye’de bilim, mühendislik, teknoloji ve sanat alanında kadınlar tarafından başarılan ilklere de yer veriyor.

Mimoza, hemen hemen her daldan araştırmalara, kültür sanat alanındaki gelişmelere, sağlık alanındaki yeniliklere, doğa ve yaşamla ilgili haberler ile makalelere yer veriyor. Dördüncü sayısında yerbilimlerinde kadın araştırmacıların rolünü ve önemini ele alan dergi, kadın akademisyenlerimizin, araştırmacılarımızın ve öğrencilerimizin başarı öykülerinden oluşan zengin bir içerikle okurlarını bekliyor. Bu özel sayıda, ilk dönemlerinde neredeyse tamamen erkek araştırmacıların yer aldığı bir bilimsel alan olan yerbilimlerinin, bu anlamda zamanla katettiği yola ve alınan mesafede üniversitemizin katkısından da bahsediliyor. Sunuş yazısı Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın kaleminden çıkan dergi, böylece okurlarını güzel bir sürprizle karşılıyor.

Neden “Mimoza”?

2009 yılında üniversitemiz bünyesinde kurulan Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi (İTÜ-BMT KAUM) çalışmalarını başarıyla sürdürüyor. Mimoza dergisi ise bu geniş çaplı çalışmaların bir ürünü olarak ortaya çıkıyor.

Aralık 2014’te ilk sayısı yayınlanan dergiye isim bulma aşamasında, derginin genel çizgisi ve kadına odaklanması göz önüne alınarak bir ağaç isminin uygun olabileceği fikri ortaya atılmış. Dergi ekibi bu noktada hemfikir olduktan sonra, İtalya’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü simgelemesi ve yaşam gücünü temsil eden sarı rengi taşıması sebebiyle “mimoza” ağacının seçilmesini kararlaştırmış. Üniversitemizde; bilim, mühendislik ve teknolojide alanlarında kadın araştırmalarına odaklanan tek sürekli yayın olması nedeniyle önemli bir rol üstlenen derginin ekibi, bu kararı şu sözlerle açıklıyor:

“Mimoza ağacının uçuşan minik çiçekleri arasında kırılmaya dayanan güçlü dalları, kadınları sembolize ediyor. Üflendiğinde nasıl uçuştuğunu anlayamayacağınız kadar kırılganlar ama aynı zamanda, dalından koparmaya çalıştığınızda söküp alamayacağınız kadar güçlüler.”

Mimoza’nın 4. sayısını okumak için lütfen tıklayınız.
Mimoza'nın 3. sayısını okumak için lütfen tıklayınız.
Mimoza'nın 2. sayısını okumak için lütfen tıklayınız.
Mimoza'nın 1. sayısını okumak için lütfen tıklayınız.