PARS Roket Takımı Yoluna Işık Hızıyla Devam Ediyor
Tem 15, 2016

Ülkemizde roketçilik üzerine ortak bir ilgi alanı oluşturmak, farklı görev tanımları için roket sistemleri ile alt sistemlerin tasarımı ve üretimi için çalışmalar yapan PARS Roket Takımı’mızdan güzel bir haber daha geldi.

Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesindeki takımımız, 15-18 Haziran tarihleri arasında ABD’nin Utah eyaletinde, bu yıl 11.si düzenlenen Üniversiteler Arası Roket Mühendisliği Yarışması’na (IREC - Intercollegiate Rocket Engineering Competition) katıldı ve dünyaca ünlü beş üniversiteyi geçerek altıncı oldu. Bu sonuç ülkeler bazında değerlendirildiğinde, bu küresel çaptaki yarışmada elde ettiğimiz başarı ülkemizi ikinciliğe taşıdı.

pars roket takimi

Roketçiliğin Uluslararası Platformu: IREC

İki kategoriden oluşan yarışmada takımımız, 10.000 feet (yaklaşık 3 km) yüksekliğe, 10 pound (yaklaşık 4,5kg) ağırlığında bir faydalı yük fırlatmaya dayalı BASIC kategorisine katıldı.

pars roket takimi-1

Fırlatmayı başarıyla gerçekleştiren PARS Roket Takımı’mız kategori barajını aştı ve yaklaşık 3.43 kilometre (11252 feet) yüksekliğe ulaşarak faydalı yükünü bıraktı. Fırlatmanın sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesinin ardından, bütün parçalar paraşütler ile yere indirildi ve sağlam olarak kurtarıldı.

Yarışmanın puanlama aşamasında, yıl içinde hazırlanan raporlar, yapılan sunumlar, fırlatma ve kurtarma çalışmaları gibi birçok unsur değerlendirildi. Puanlamalar sonunda ise takımımız, 1107 puan alarak yarışmada altıncı sırayı elde etti.

pars roket takimi-2

Bir sonraki yıl düzenlenecek IREC 2017 için hazırlıklarına bugünden başlayan PARS Roket Takımı’mızı kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.