MultiBee’nin Hedefi Yapay Zekâlı İHA’lar
Tem 28, 2016

Bilgi çağının en önemli gelişmelerinden biri insansız hava araçları olarak karşımıza çıkıyor. Hava taşımacılığını askerî alandan kargo hizmetlerine kadar değiştirmesi tahmin edilen bu konu, şimdiden insanlığın geleceğini etkileyecek önemli bir gelişme olarak görülüyor.

multibee_iha_ 2015-2

On yıl öncesine kadar yalnızca askerî alanda kullanılan drone’ların sivil kullanıma açılmasıyla beraber Uluslararası İnsansız Taşıt Sistemleri Birliği’nin “İnsansız Hava Araçlarının ABD’deki Entegrasyonunun Ekonomik Etkisi” (AUVSI’s The Economic Impact of Unmanned Aircraft Systems Integration in the United States) raporuna göre, drone sanayisi ve faaliyetlerinin 2025 yılında 82 milyar dolara ve 100 binin üzerinde çalışana ulaşılacağı öngörülüyor.

Biz de bu denli gelecek vadeden bir teknolojinin ithalatçısı değil geliştiricisi olmak için önemli bir adım attık. Disiplinler arası bir etkileşim oluşturarak; Elektronik, Haberleşme, Bilgisayar ve Uzay Mühendisliği bölümlerinde öğrenim gören lisans ve yüksek lisans öğrencilerimizden oluşan MultiBee proje takımımızı kurduk.

multibee_1

MultiBee ekibinin uluslararası yolculuğu

MultiBee proje takımımızla üniversitemiz, sanayi ve teknoloji alanındaki en büyük gelişmelerden olan İnsansız Hava Araçları (İHA) üzerinde yapılacak Ar-Ge faaliyetlerine katılacak, yerel ve uluslararası platformlarda varlığını daha fazla hissettirecek. Ekibimiz, bağımsız havacılık konusunda yenilikçi teknolojileri destekleyen Uluslararası Hava Robotları Yarışması’nda (IARC - International Aerial Robotics Competition); Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cornell Üniversitesi ve dünyanın önde gelen teknik üniversitelerinin katıldığı yarışmalarda ülkemizi temsil etmeye hazırlanıyor.

MultiBee önce Ağustos 2016’da ABD’deki Uluslararası Hava Robotları (International Aerial Robotics) yarışmasında, Eylül 2016’da TÜBİTAK’ın UAV Turkey yarışmasında (Türkiye İnsansız Hava Araçları Yarışması), son olarak ise 2017 yılında Dubai’de gerçekleşecek olan The UAE Drones for Good Award Yarışması’nda yeteneklerini gösterecek.

nasada yarisma iha degerlendirme2

ARF + İSKANDİL = MultiBee

MultiBee takım kaptanı ve Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği öğrencimiz Atıf Çağatay Kocaarslan, hedeflerinin sıfır insan kontrollü İHA’lar olduğunu söylüyor. Kocaarslan; bağımsız karar verebilen, yapay zekâ algoritmalarıyla sürüş yapabilen ve görüntü işleme tekniklerini tek başına kullanabilen İHA’lar üretmeye odaklandıklarını belirtiyor. Ayrıca bu İHA’ların bilinmeyen mekân ve konumlarda belirlenen hedefler için verilen görevleri yerine getirebilir nitelikte olmasının önemine değiniyor.

Üniversitemizin Model Uydu Takımı ARF ve İSKANDİL Roket Takımı üyelerinden oluşan MultiBee proje takımı, bu ekiplerin uluslararası yarışmalarda daha önce elde ettikleri deneyimlerle, teknik ve yönetimsel açıdan son derece avantajlı bir konumda görünüyor. IARC’de başlayıp, UAV Turkey’de devam edecek ve Dubai’de sonlanacak ilk yolculuğunda MultiBee’ye başarılar diliyoruz.

Fotoğraf: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi