Peyzaj Mimarlığı Öğrencilerimize Uluslararası Çapta Ödül
Tem 29, 2016

Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencilerimizden oluşan ekibimiz, Uluslararası Peyzaj Mimarları Federasyonu’nun (IFLA - International Federation of Landscape Architects) düzenlediği Öğrenciler ve Genç Profesyoneller Yarışması’nda (Student and Young Professional Competition) “Alight Stop” adlı projeyle “Halkın Seçimi Ödülü”nü (People Choice Award) aldı ve bize bir kez daha büyük bir gurur yaşattı.

Alight Stop-1

Ülkemizin en gelişmiş ve en kalabalık kenti olan İstanbul, çok sayıda kuş cinsine ev sahipliği yapıyor. Bunların arasında özellikle dikkat çekenler ise soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya ve göç yolu üzerinde Boğaziçi de olan göçmen kuşlar olarak öne çıkıyor.

Alight Stop-2

Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencilerimizin hazırladığı Alight İstanbul, tam da bu noktadan hareket ediyor. Proje, birçok kuş cinsi için yaşam alanı hâline gelen Haydarpaşa Dalgakıranı’nı ele alıyor. Kıyıyla bağlantısı olmaması nedeniyle âdeta küçük bir ada sayılan, göçmen ve soyu tükenme riski olan kuş cinsleri için uygun bir üreme alanı sağlayan dalgakıran son yıllarda reklam alanı olarak kullanıldığından bu durum, başta karabataklar olmak üzere yumurtalarını buraya bırakan pek çok kuş cinsi için ciddi bir sorun oluşturuyor.

Alight Stop-3

Alight İstanbul, dalgakıranın bu riskten arındırılarak mimarî bir adaya dönüştürülmesini hedefliyor. Ekibimiz proje kapsamında biyologlardan da görüş alarak kuşların Haydarpaşa Dalgakıranı’nı bir yaşam alanı olarak nasıl kullandığı noktasına odaklanıyor. Proje sonunda; karabataklar, martılar ve zaman zaman burada konaklayan göçmen kuşların da ortak dinlenme alanı olan dalgakıranın eski hâline getirilerek yeniden kuşların; yumurtlama, gizlenme, dinlenme ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek hâle gelmesi amaçlanıyor.