"Tarihi Jeofizik Ölçüm Aygıtları Sergisi" Ziyarete Açıldı
Ağu 08, 2016

Üniversitemizin Maden Fakültesi bünyesinde 1974 yılında kurulan, Jeofizik Mühendisliği Bölümü tarihi ve muhteşem bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Bölüm başkanı Prof. Dr. Gülçin Özürlan Ağaçgözgü’nün özverili çalışmasıyla açılan sergi, fakülte binasının C koridorunda akademisyenlerin ve öğrencilerin ziyaretine açıldı.

jeofizik muh. sergi

Sergide, Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nün kuruluşundan bugüne derslerde kullanılan bazı tarihi aygıt ve donanımlar ile birlikte jeofizik yöntemlerin dayandığı fiziksel özellikleri anlatan görsel malzemeler yer alıyor. Bu aygıtların bölümde okuyan öğrencilerin ölçme ve değerlendirme algısının gelişmesinde önemli rolü olacağı düşünülüyor.

Maden Tetkik Arama ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı gibi sektörün önde gelen kuruluşlarının arşivlerinden çıkan ilk jeofizik ölçüm fotoğrafları ve gazete kupürleri de jeofizik aygıtlarla bir arada sunulan eserler arasında yer alıyor.

jeofizik muh. sergi-2

Tarihi Jeofizik Ölçüm Aygıtları Sergisi, bölüm derslerinden biri olan ‘Jeofizik Ölçmeler’ dersini destekleme amacıyla bölüm bünyesinde sürekli olarak ziyarete açık olacak.

Jeofizik mühendisliğinin çalışma alanı nedir?

Jeofizik mühendisliği yeryuvarının ve diğer gezegenlerin fiziksel yapısını, yerin davranışını, depremleri inceleyen, yeraltı kaynaklarını (su, petrol, doğalgaz, maden yatakları, jeotermal alanlar), arkeolojik ve kültürel kalıntıları arayan, mühendislik yapıları ile kentsel yer seçimini belirleyen, fizik yasaları uyarınca matematiği ve jeolojiyi kullanarak yeraltının anlaşılmasını sağlayan, görüntüleyerek araştıran ve yeryuvarının dinamik davranışlarını belirleyen bilim ve mühendislik dalıdır.

jeofizik muh. sergi-3

Jeofizik Mühendisliği, yeryuvarını oluşturan kayaçların ve yer içinde bulunan malzemelerin sahip olduğu farklı fiziksel parametrelere bağlı olarak geliştirilmiş çeşitli yöntemleri içinde barındırır: sismoloji, sismik, gravite, manyetik, elektrik yöntemler, elektromanyetik yöntemler, radyometrik yöntemler, jeotermik yöntemler. Bu yöntemler, yerin fiziksel özelliklerinden bağımlı yerçekimi alanları, yer manyetik alanı, elektromanyetik alanlar gibi alan ve büyüklükleri aletsel donanımlarla ölçme ve değerlendirmeye dayalı olarak çalışmaktadır.

Fotoğraf: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi