11. Bitirme Tasarım Proje Yarışmasında İTÜ Rüzgârı
Eyl 06, 2016

Bu yıl 11. kez düzenlenen Bitirme Tasarım Projesi Yarışması’nın proje sunumları, 18 Haziran Cumartesi günü, yarışmayı düzenleyen Elektrik Mühendisleri Odası’nın İstanbul şubesinde yapıldı. Elektrik, elektronik, haberleşme, biyomedikal, kontrol mühendisi adaylarını bilimsel çalışmalarında teşvik etmek için 10 yıldır sürdürülen etkinliğe öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Bu yılki yarışmada “Elektrik-Kontrol” kategorisinde 25, Elektronik, Haberleşme Biyomedikal kategorisinde ise 30 proje olmak üzere toplamda 55 proje değerlendirildi.

“Elektrik-kontrol” alanında yarışan Elektrik Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz; Burç Özdemir, Hakan İncesu ve Burak Gördük “Elektrik Motorları için Sayısal İşaret İşleyici (DSP) Tabanlı Genelleştirilmiş bir Sürücü Sisteminin Tasarımı ve Gerçeklenmesi” başlıklı çalışmayla birinci sırayı alarak büyük bir başarıya imza attı. Aynı bölümdeki öğrencimiz Melih Pehlivanoğlu ise “Çıkık Kutuplu Radyal Akılı Girdap Akımı Freni Tasarımı ve İmalatı” projesiyle ikinci sıraya yerleşirken, yine Elektrik Mühendisliği bölümümüzde öğrenim gören Atamer Gezer “Üç Fazlı Tesla‘nın Columbus Yumurtası Tasarımı ve Gerçeklenmesi” başlıklı çalışmasıyla üçüncü olarak dereceye girdi. Bu dalda ilk üç sırayı alan öğrencilerimizin projelerinin tamamında danışmanlığı Yrd. Doç. Dr. Derya Ahmet Kocabaş üstlendi.

EMO_1
Elektrik-Kontrol alanında dereceye giren projeler

Yarışmanın bir diğer önemli kategorisi olan “elektronik-haberleşme-biyomedikal” dalında ise birinci ve üçüncü sıra yine öğrencilerimizin oldu. Bu dalda birincilik ödülünü, “Ultra Yüksek Frekans Band Kablosuz Enerji Hasatlayıcı” projesini Dr. Hasan Bülent Yağcı danışmanlığında hazırlayan Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğrencimiz Adnan Kurtuluş kazandı. Kategoride ikinciliğe, Marmara Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri Ramadan Çetin ve Hayri Hocaoğlu tarafından ve Doç. Dr. Mustafa Onat’ın danışmanlığında hazırlanan “Çökeltme Yöntemiyle Jel Kart Kan Grubu Belirleme Cihazının Geliştirilmesi” projesi lâyık görüldü. Dereceye giren son projede ise yine üniversitemizin imzası vardı. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğrencimiz Neşat Dereli’nin Prof. Dr. Müştak Erhan Yalçın danışmanlığında hazırladığı “Gömülü Sistemlerde Biyoparametrik Gözetleme” (Bioparameter Monitoring On Embedded Systems) başlıklı projesi, bu daldaki üçüncülük ödülüne değer görüldü.

Bu sonuçlarla iki farklı kategorinin ilk üç sıralarında tam beş projemiz yer aldı. Projeleri hazırlayan öğrencilerimizi ve bu çalışmalarda danışmanlığı üstlenerek onlara yol gösteren akademisyenlerimizle gurur duyuyor, başarılarının devamını diliyoruz.