“RSG dergi” Bu Sayısında, Ali Alışır ile Sanal Dünyayı Sorguluyor
Eyl 06, 2016

Öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz ve tüm sanatseverleri Ayazağa Yerleşkemizde buluşturan önemli bir durak olan İTÜ RSG ile ilgili gelişmeleri sanat meraklılarına ulaştıran RSG dergi, 11. sayısıyla okurlarıyla yeniden buluştu. E-dergi olarak yayınlanan “RSG dergi”nin bu sayıdaki kapak konusu ise Ali Alışır’ın “Sanal Üçleme: Manzaralar, Mekanlar, Savaşlar” sergisi oldu.

RSG_2

Fotoğraf sanatına getirdiği farklı bakış açısı ve yenilikçi yorumuyla “ışıkla resim yapan sanatçı” olarak bilinen Ali Alışır’ın bu üçlemesi, teknolojinin hayatımızın her alanına girmesi ve âdeta yaşamımızı esir alacak konuma yükselmesi nedeniyle, insanların kaybettiği doğallığa ve yapısal bozulmalara uğrayan değerlerine dikkat çekiyor. İTÜ RSG’de (İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi) 15 Mayıs’a kadar açık kalan ve birçok sanatseverin ilgi gösterdiği sergide; Alışır’ın 2011’de açtığı “Sanal Mekanlar”, 2013’te açtığı “Sanal Savaşlar” ve 2015 yılında ziyarete açılan “Sanal Manzaralar” adlı üç sergisi bir arada sergilenerek, ziyaretçilerin kurgusal anlamda birbirini tamamlayan bu üç bölümlü sergide sorgulamalara dayalı bir yolculuğa çıkmaları amaçlandı.

RSG_3

Sanal Üçleme’de dijitalleşen dünyanın yaşadığı keskin dönüşümün bireylere ve topluma yansıttığı olumsuz etkilere derinlemesine bir bakış oluşturan Alışır, özellikle de sosyal medya üzerinden giderek artan bilgi kirliliğinin yarattığı yozlaşmayı, uygarlığın daha iyi bir noktaya gelmesi için geliştirilen bir araç olan teknolojinin nasıl “amaç” hâline getirildiğini ve tüm bu değişimlerin toplamında gerçekliği saptırılmış bilgiler üzerinden fotoğrafların ruhunu kaybetmesi sorununa odaklanıyor. Elinde palet yerine fotoğraf makinesi, boya yerine bilgisayar klavyesi olan bir sanatçı olarak tanımlayabileceğimiz Ali Alışır, İTÜ RSG ekibinin kendisiyle yaptığı röportajda, bugün oluşturduğu fotoğraf kurgularında çocukluğunun önemli bir yer tuttuğunu belirtiyor. Sanatçı, dijitalleşmenin günümüz dünyasında kaçınılmaz bir olgu olduğunu, fakat çalışmalarında bu kavramı yalnızca bir araç olarak gördüğünü ve sanatsal açıdan asıl beslenme kaynağının dijitalleşme olmadığını da özellikle vurguluyor.
Ali Alışır röportajda, İTÜ RSG’nin sanat alanında önemli bir boşluğu doldurduğunu, bu tür sanat mekânlarının üniversitelerde daha da yaygınlaşması sayesinde sanatsal üretkenliği olan üniversite öğrencilerinin ve genç sanatçıların, deneyimli sanatçılarla yan yana geleceği sergilerin açılabileceğini belirtiyor. Alışır, bu mekânların, sanatsal anlatımın gençlere yönlendirilebilmesinde önemli bir rol oynadığını da vurguluyor.

RSG_4

Üçleme kapsamında sergilenen fotoğrafların da yeniden ve bu kez dijital ortamda görücüye çıktığı RSG dergi’nin 11. sayısını aşağıdan çevirimiçi olarak okuyabilir, derginin tüm sayılarına ise bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Sanatın üniversiteyle buluştuğu yer RSG dergi, yeni sayılarında sanatsever okurlarıyla buluşmaya devam edecek.

rsg_1

İTÜ RSG ve RSG dergi nedir?

İTÜ RSG, Şubat 2014’te açıldığından beri ülkemizde sanat ile üniversiteyi iç içe hale getiren en önemli noktalardan biri olarak varlığını sürdürüyor. Üniversitemizin sanatsal üretkenlik yönünün en iyi yansımalarından biri olarak kabul edilen İTÜ RSG, her yıl birçok sanatçının sergisine ev sahipliği yapıyor ve sadece akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi değil, tüm sanatseverleri sanatın sorgulayıcı, estetik ve birleştirici özelliklerinde buluşturuyor. Sanatın, hayatımızın her alanında var olmasına yönelik bakış açısıyla çalışmalarına devam eden galerimiz, sanat sevgisini ve merakını daha fazla kişiye yaymayı hedefliyor.

Her ay farklı bir sanatsal çizgiyi Teknik Üniversite’ye taşıyan İTÜ RSG, soyut sanatsal çalışmalardan bilim ile sanatın bir araya geldiği sentez projelere kadar geniş kapsamlı bir içerikle ziyaretçilerini karşılıyor. Ayazağa Yerleşkemizdeki sergi alanıyla, sanatın evrensel dilinden güç alarak, gerek İTÜ’lülerin gerekse tüm sanatseverlerin dünyaya sanatçı gözünden bakmasını sağlıyor.

“RSG dergi” ise sergileri ziyaret edememiş olanların çalışmaları dijital olarak inceleyebilmesi ve ziyaretçilerin, sergi sahibi sanatçılarla yapılan röportajları okuyarak düzenlenen sergilerin altında yatan içgörüleri, sanatsal tavrı ve ana temayı derinlemesine anlamasına yardımcı oluyor. E-dergi, sergiye ve sanatçıya özel fotoğraf çekimleri ve videolarla, okurlara zengin bir içerik sunuyor.

Fotoğraf: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi