Bilinmeyenler Miletos Ar-Ge ile Gün Yüzüne Çıkıyor
Eyl 07, 2016

Miletos Ar-Ge, yeni fikirlerin ve üniversite - sanayi iş birliğinin yuvası İTÜ ARI Teknokent’teki girişimcilik ruhunun son örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. İki yıldır İTÜ ARI Teknokent’te faaliyet gösteren Miletos, Ar-Ge odaklı bir yapay zekâ şirketi olarak kısa zamanda önemli bir mesafe aldı. Özellikle de optik karakter tanıması (Optical Character Recognition - OCR) geliştirmeye odaklanan firma, bu alandaki çabalarının ilk meyvelerini almaya başladı.

2014 yılında İTÜ ARI Teknokent bünyesinde kurulan şirket, 2015 yılında Stanford Üniversitesi tarafından düzenlenen ImageNet Challenge yarışmasına fotoğraflardaki nesneleri tanıma kategorisinde katıldı. Microsoft’un %96, Google’ın ise %95 başarı oranıyla ilk iki sırayı aldığı yarışmada şirket, %89’luk oranla kayda değer bir başarı elde etti.

miletos_ocr_1

Sonrasında projelerine devam eden şirket, Türkçe el yazısı tanıma özelliğini de çevrimiçi olarak hayata geçirdi. Türkiye’deki çek ve faturaların bilgisayarlarca otomatik olarak okunması konusunda son derece etkili olan bu yenilik aynı zamanda, yakın gelecekte sadece çek-fatura okunabilirliği üzerine çalışacak ayrı bir OCR sistemine de hazırlık anlamına geliyor. Böylece, finans sektöründe faaliyet gösteren bankalar ve faktoring firmaları gibi yüksek hacimde ticarî çek işleyen kurumlar için büyük bir kolaylık sağlanacak. Miletos Ar-Ge Çek Okuma Sistemi dünyada Türkiye bankalarının çeklerini otomatik okuma becerisine sahip ilk ve tek OCR yazılımı olacak.

Ardından bir önemli çalışmaya daha imza atan Miletos Ar-Ge, internet sitesi üzerinden Osmanlıca Optik Karakter Tanıma sistemi üzerinde de çalışıyor. Osmanlıca belgeleri OCR sisteminden geçirerek; bu belgeler içerisinde arama yapılmasını, belgelerin tasnif edilmesini, hatta özetlerinin çıkarılmasını da mümkün hâle getirecek sistem, başka yazılımlarla uyumlu olarak da çalışabilecek. Bu çalışma da Osmanlı Türkçesi için özelleştirilmiş olmasıyla dünyada alanında tek olacak.

Girişimci bir fikirle yola çıkarak özgün çalışmalar yapan ve böylece üretkenliğini de gösteren şirketin Türkçe el yazısı tanıma sistemine buradan, fotoğraf üzerindeki nesneleri tanıma hizmetine buradan ve son olarak Osmanlıca optik karakter tanıma sistemine ise buradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca; Osmanlıca OCR sisteminin amacıyla, işleyişiyle, etkileriyle ve sonuçlarıyla ilgili olarak ayrıntılı bilgiyi, sempozyum bildirisinden edinebilirsiniz
.

miletos_ocr_2

Miletos Ar-Ge Nedir?

Miletos Ar-Ge, alanında Türkiye’nin ilk ve tek özellikleri taşıyan pek çok projeyi hayata geçiren bir yapay zekâ şirketidir. Yapay zekâ projeleri üzerine çalışan ve bu alanda yeni projeler üretmek amacıyla kurulan firmanın kurucu ekibi ise; Barış Malkoç, Dr. Kürşat Aker ve İTÜ Fizik Mühendisliği’nde Araştırma Görevlisi olarak görev yapan Berkin Malkoç’tan oluşuyor. Ayrıca, temel ve sosyal bilimler üzerine çalışan İTÜ’lülerin, şirketin beyin takımında da özel bir yeri var. İTÜ Fizik Mühendisliği ve İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunları Onur Kaplan ve Mustafa Can Uslu ile tarihçi ve yine bir İTÜ’lü olan Cemil Ozan Ceyhan, şirketin Ar-Ge çalışmalarını bugünkü noktaya getiren isimler arasında yer alıyor.

Fotoğraf: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi