Üniversitemizden Bir İlk Daha: Gemi Teçhizatı Test Merkezi’mize Akreditasyon Müjdesi
Eyl 20, 2016

İTÜ Denizcilik Fakültesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Gemi Teçhizatı Test Merkezi’miz, ülkemizin gemi teçhizatına yönelik testler yapabilen ilk ihtisas merkezi olarak akredite edildi. Merkez böylece, aynı zamanda üniversitemizin TÜRKAK Akreditasyonu olan birimleri arasına da adını yazdırdı. Geçtiğimiz yıl kurulan İTÜ Denizcilik Fakültesi Gemi Teçhizatı Test Merkezi, 21 Haziran’da, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından aldığı bu akreditasyon ile artık tehlikeli madde ambalajlarında düşme testi, sızdırmazlık testi, iç basınç (hidrolik) testi ve istifleme testi yapma yetkisi edindi.

itu_df_gttm_1

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen “Gemi Teçhizatı Test Merkezi” projesi 14 Ocak’ta tamamlanarak 2015 yılı boyunca tehlikeli madde ambalajları (ADR 6. kısım) ve gemi teçhizatlarına ait test hizmetleri verdi. Bu sürecin sonunda, ulusal ve uluslararası çapta, merkezimizdeki kalite yönetim siste
minin tescili için Türkiye Akreditasyon Kurumuna yapılan başvuru olumlu sonuçlandı. TÜRKAK tarafından değerlendirilen ISO 17025 kalite denetimi başvurumuzun ardından üniversitemiz bir ilki daha başardı ve Türkiye’de bu alanda ilk akredite kurum oldu. Ayrıca, İTÜ TÜRKAK Akreditasyonu’na da kavuştu.

itu_df_gttm_2

Gemi Teçhizatı Test Merkezi neler yapıyor?

Türk Gemi Teçhizatı Yönetmeliği gereği ürünlerin kullanımında zorunlu olan belgeler üzerinde yapılması gereken test hizmetleri sunan İTÜ Gemi Teçhizatı Test Merkezi’ndeki testler; can kurtarma teçhizatları, yangından korunma teçhizatları, deniz kirliliğini önleme teçhizatları, seyir teçhizatları ve tehlikeli madde ambalajları olarak beş bölümden oluşuyor. Konusunda uzman akademisyenler ve yeterlilik sertifikalarını almış mühendisler ile teknisyenlerin çalıştığı merkezde, kara ve hava ulaşımında kullanılan ürünlerin belgelendirilmesi aşamasında test hizmeti veriliyor.