İTÜ’lüler TÜBİTAK Teşvik Ödülleri’nde Parladı
Eyl 23, 2016

Üniversitemiz bilimsel alandaki başarılarını ödüllerle taçlandırmaya devam ediyor. Üniversitemizde yaptıkları bilimsel çalışmaları ödüle değer bulunan son iki isim Fizik Mühendisliği Bölümü’müzden Doç. Dr. Emre Onur Kahya ile Bilişim Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı’nda görev yapan öğretim üyemiz Doç. Dr. Adem Tekin oldu.

Yaptığı çalışmalarla bilim dünyası adına uluslararası potansiyel taşıyan ve gelecek vadeden 40 yaş altı genç bilim insanlarına verilen TÜBİTAK Teşvik Ödülü bu yıl, tüm bilimsel alanlarda sadece 4 bilim insanına verildi. 4 ödülden ikisinde ise üniversitemizde görevli öğretim üyelerinin imzası vardı. Bir süre önce, kozmoloji alanında kozmik enflasyon sürecinde kuantum etkileri konularındaki uluslararası çapta ses getiren nitelikli çalışmalarıyla Bilim Akademisi’nin genç bilim insanlarını çalışmalarında teşvik etmek için verdiği Genç Bilim İnsanları Ödül Programı (TÜBA-GEBİP) ödülünü alan Doç.Dr. Emre Kahya, bu kez de TÜBİTAK tarafından 2016 Teşvik Ödülü’ne lâyık görüldü.

e_o_kahya

2016 TÜBİTAK Teşvik Ödülü’nü alan diğer öğretim üyemiz ise teorik kimya, hesaplamalı malzeme tasarımı ve küresel eniyileme konularında önemli araştırmalar yapan Doç. Dr. Adem Tekin oldu. Teorik kimya ve hesaplamalı enerji malzemeleri tasarımı alanında kuvvet alanı geliştirme ve yeni hidrojen depolayabilen malzemeler konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları TÜBİTAK tarafından ödüllendirilen Tekin, 2009’da geliştirmeye başladığı “CrystAl Structure PrEdiction via Simulated Annealing (CASPESA)” isimli kristal yapı tahmin yöntemini de bu alanda literatüre sokan bilim insanı olarak önemli bir başarıya imza atmıştı. Bu yöntem, özellikle hidrojen depolayabilen malzemelerin kristal yapılarını aydınlatmada büyük başarı sağladı. Tekin’in uyguladığı yöntemin geliştirme süreci hâlen sürmekle birlikte, makine öğrenmesi teknikleriyle desteklenerek daha da kullanışlı bir hale gelmesi hedefleniyor. Tekin ayrıca, TÜBİTAK tarafından desteklenen kuantum kimyası ve moleküler dinamik simülasyon teknikleriyle kanser ilaçlarının taşınımı konusundaki araştırmalarını da sürdürüyor.

adem_tekin

Teknik Üniversite olarak 4 ödülden ikisini alarak üniversitemize büyük bir gurur yaşatan genç öğretim üyelerimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Fotoğraf: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi