İTÜ, Dünya Üniversiteleri Sıralamasındaki Yerini Korudu
Eyl 26, 2016

Uluslararası üniversite sıralama kuruluşu Times Higher Education World Rankings, 2016-2017 arasındaki bir yıllık süreçteki verilere göre Dünya Üniversiteler Sıralaması’nı açıkladı. Üniversitemiz bu yılki sıralamada da 501-600 aralığında yer alarak Türkiye’den dereceye giren 18 üniversiteden biri oldu. Listede geçen yılki yerini koruyan üniversitemiz, bu yıl 980 üniversitenin değerlendirildiği sıralamaya giren Türkiye’deki üniversiteler arasında 6. sırada bulunuyor. Times Higher Education’ın açıkladığı bu uluslararası değerlendirmede; yöntemsel performans göstergeleri 5 alana yayıldı ve her bir alanın ağırlığı farklı ölçütlerle ele alındı. Üniversiteler; öğretim, araştırma, bilgi transferi, uluslararası görünüm gibi kriterlere göre değerlendirildi.

Rektörümüz Prof. Dr. Karaca: “Karşılaştırmalar doğru çerçeveler içinde yapılmalı.”

Üniversitemizin sıralamadaki yerini değerlendiren Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, dünyada üniversiteler arasında yapılan sıralamaların farklı açılardan ele alınması gerektiğini belirtti. Rektörümüz, üniversitemizin sıralamada geçen yılki yerini korumasına değindikten sonra, bu tür sıralamalar yapılırken üniversitelerin çalışma alanlarının da göz önüne alınması gerektiğini söyledi. Karaca bu görüşünü şöyle açıklıyor: “Başta hukuk ve tıp olmak üzere sosyal bilimlerin ve sağlık bilimlerinin bazı dalları doğası gereği diğer bilim dallarına oranla daha fazla atıf alıyor. Bu nedenle başta mühendislik olmak üzere teknik bilimler üzerine odaklanan teknik üniversitelerin, sosyal bilimleri ve tıp bölümünü de içeren üniversitelerden ayrı değerlendirilmesi gerekiyor.”

Karaca bunun yanında, üniversitemizde artırılan kontenjanların da ilgili kriterlerin genelindeki ilerlemeye rağmen, sıralamadaki yükselişi engellediğini belirtiyor. Rektörümüz, Teknik Üniversite için öngörülen kontenjanların giderek artırıldığını, fakat akademisyen sayısının dengeyi sağlayacak ölçüde artmadığına dikkat çekerek, sonucu: “Bu durumun en büyük göstergelerinden biri 2015’te 33951 olan öğrenci sayımızın, bu yıl 36990’a yükselmesidir. Fakat maalesef akademisyen sayımızda bir artış yaşanmadığı gibi aksine, 2249’dan 2180’a düşmüştür. Dolayısıyla bu, doğal bir durum sayılamaz. Aynı sebeple, uluslararası öğrenci ve akademisyen sayımızdaki artış da sıralamaya ne yazık ki yansımıyor. Özetle, akademisyen-öğrenci sayısının dengelenmesi ve kontenjanların buna elverişli olarak planlanmasının da sıralamayı etkileyeceğini düşünüyorum." sözleriyle yorumluyor.