“UBAKUSAT Küpsat” Uydumuz Uzay Yolculuğuna Hazırlanıyor
Eyl 28, 2016

2000'li yılların başından bu yana öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimizin uydu ve uzay teknolojileri alanında yaptıkları yoğun çalışmalar nihayet meyvesini verdi. Üniversitemizin geliştirdiği UBAKUSAT Küpsat uydusunun Uluslararası Uzay İstasyonu’na yerleştirilmesi ve oradan da uzaya fırlatılmasını kapsayan uluslararası protokol 8 Eylül’de, Ankara’da imzalandı. Bu oldukça önemli anlaşmayla birlikte, ülkemiz uzay çalışmalarında kayda değer bir adım daha attı. Bu başarımızda en büyük gücümüz ve motivasyon kaynağımız ise İTÜ Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı’nda gece-gündüz demeden uzun süreli mesailerle çalışan ekibimiz oldu.

Süreçle ilgili olarak ilk adım Japonya Uzay Politikalarından Sorumlu Devlet Bakanı Yosuke Tsuruho ve beraberindeki yetkililerden oluşan heyetten geldi. Heyet; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a uydu ve uzay teknolojileri alanında iş birliklerinin geliştirilmesine yönelik bir ziyarette bulundu. Tshuruho ve Japon yetkililerle yapılan görüşme sonunda, Japonya ve Türkiye arasında gelecekteki projelere yönelik “Uydu ve Uzay Teknolojileri Alanında İş Birliği Protokolü”; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nı temsilen Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Cihan Kanlıgöz ile Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı’nı temsilen Ajans Başkan Yardımcısı Yuichi Yamaura tarafından imzalandı.

ucak_uzay_4

Bu önemli iş birliği sayesinde, üniversitemizin Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi tarafından geliştirilen “UBAKUSAT Küpsat” uydusunun Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’de yer alan Japonya’ya ait KIBO Uzay Modülü’nden fırlatılması planlanıyor. Ayrıca, ASELSAN tarafından geliştirilen uydu teknolojilerinde kullanılacak malzemelerin uzay dayanım deneylerinin yapılması da öngörülüyor.

Protokole ek olarak, iş birliği anlaşması kapsamında planlanan projelere ilişkin teknik çalışmaları içeren ikinci bir protokol de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Dr. Cihan Kanlıgöz, Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı KIBO Modülü Operasyon Direktörü Dr. Koichi Wakata, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekan Vekilimiz Prof. Dr. Metin Orhan Kaya ve Aselsan Genel Müdürü Faik Eken tarafından imzalandı.

Türkiye’nin geleceğe dair en büyük hedeflerinden biri olan uzay çalışmalarında ülkemiz adına atılan bu önemli adımın bir parçası olmamızdan ötürü, projede emeği geçen tüm akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi kutluyoruz.