Çelik Endüstrisinde Gelişim İTÜ’de Hız Kazanacak
Eyl 29, 2016

Teknik Üniversite, üniversite - sanayi iş birliğinin en güzel örneklerini vermeye devam ediyor. Çelik İhracatçıları Birliği’nin girişimiyle kurulan ve İstanbul Kalkınma Ajansı ile Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen Çelik Test ve Araştırma Merkezi (ÇETAM) sayesinde, ülkemizdeki çelik sanayiinde önemli atılımlar yapılması hedefleniyor.
Üniversitemizin yanı sıra, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları A.Ş. ‘nin (MATİL) proje ortakları; Türkiye Çelik Üreticileri Derneği ve Çelik Boru İmalatçıları Derneği’nin ise proje iştirakçileri olarak yer aldığı ve üniversitemiz bünyesinde kurulan ÇETAM’da, çelik sektöründe faaliyet gösteren tüm tarafların katkısıyla yeni fikirler üretilecek.

cetam-1
Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Kemal Ekinci, gazeteci Vahap Munyar'a verdiği röportajda, merkezin sektöre oldukça önemli katkılar yapacağına inandığını belirtti.

ÇETAM’ın hedefleri nelerdir?

Ayazağa Yerleşkemizde kurulan ÇETAM öncelikle, ürün ve malzemeler için karakterizasyon testleri ve sertifikasyon hizmetleri sunarak sektörün uluslararası rekabette öne çıkmasını sağlamayı amaçlıyor. Böylece, özellikle çelik sanayiinde yer alan firmaların sıkça karşılaştığı sorunlardan olan ihracat için belgelendirme ve test zorunluluğu gibi tarife dışı teknik engellerin daha kolay aşılması hedefleniyor. Bu engellerin kalkmasıyla ve merkezin Ar-Ge ve İnovasyon çalışmalarına vereceği teknik altyapı desteğiyle birlikte, çelik ihracatında yükseliş bekleniyor.

Merkez öncelikle, İstanbul ve çevresindeki çelik üreticilerini, tedarikçilerini, ihracat ve ithalatçıları ile çelik endüstrisindeki ham madde ve yarı madde tedarikçilerine ek olarak, çeliği ara ürün olarak kullanan firmalara da hizmet sunmayı amaçlıyor. Çelik sektörünün ÇETAM’dan başlıca beklentileri ise; sektörel bazda bir test, analiz ve sertifikasyon merkezi kurulması, üreticilerin ve ihracatçıların ürün geliştirme ve ürün test maliyetlerinin düşürülmesi, Türkiye’deki çelik sanayiinin küresel rekabet gücünün artırılması, çelik ürünleri satışlarında uygunluk değerlendirme akreditasyonu ve sertifikasyonu hizmetlerinin verilmesi, sektör çalışanlarına verilecek eğitimlerle hizmet kalitesinin artırılması, üniversite-sanayi iş birliğinin çelik sanayiine katkıda bulunması ve sektördeki teknik altyapının Ar-Ge odaklı ve inovatif faaliyetler için güçlendirilmesi olarak sıralanıyor.

“ÇETAM’ın hayata geçmesi için doğru adres İTÜ’ydü.”

Gazeteci Vahap Munyar'a verdiği röportajda, proje aşamasındayken birçok faktörü detaylı bir şekilde incelediklerini belirten Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Kemal Ekinci, ilk olarak kullanılacak laboratuvarın sunabileceği yan hizmetler üzerinde durduklarını söyledi. Sektörde büyük bir beklenti oluşturacak böylesine önemli bir girişim için daha genç ve dinamik insanların projede yer alması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını söyleyen Ekinci sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul’da ulaşılabilir ve şehrin imkânlarına rahatça erişilebilen ama aynı zamanda şehrin içinde boğulmayan bir alan arıyorduk. Birkaç üniversiteyle temasımız oldu. Sonunda, hem bu sebeplerden ötürü hem de çelik sektörü üzerine edindiği deneyimi göz önüne alarak; anlaşma koşullarında en uygun koşullara sahip İTÜ’yü tercih ettik. Süreçle ilgili olarak Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca da bize büyük bir destek verdi ve önümüzü açtı.”

cetam-2

ÇETAM sektörü nasıl etkileyecek?

Büyük emeklerle, yaklaşık 6 ay gibi kısa bir sürede inşa edilen ÇETAM’ın bina tasarımı Çelik İhracatçıları Birliği, kontrolörlüğü ise üniversitemiz tarafından üstlenildi. Bina, İstanbul dışındaki kentlere ulaşabilme noktasındaki konum avantajıyla da dikkat çekiyor. ÇETAM henüz fikir hâlindeyken, Birleşik Krallık Akreditasyon Hizmeti’nin (UCAS) bir kuruluşu olan İnşaat Çeliği için Sertifikasyon Kurulu (CARES) örneğinden yola çıkılmış. ÇETAM’ın kuruluş süreci, tıpkı CARES’in Birleşik Krallık’ta yaptığı gibi Türkiye’de de çelik endüstrisiyle ilgili çalışmalarda sertifikasyon hizmeti verebilecek bir merkez oluşturma isteğiyle başladı. Üniversitemiz ve proje ortağı ile proje iştirakçisi diğer kuruluşların da desteğiyle hayata geçirildi. Merkez, yetkinliğini uluslararası çapta resmî olarak kanıtlamak adına UCAS’ın da denetiminden geçecek. Başta İngiliz Uluslar Topluluğu olarak da bilinen Commonwealth ülkeleri olmak üzere, çelik sektöründe dünya çapında sertifikasyon sağlayan CARES’in denetimi, öncelikli pazar olarak belirlenen Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgeleriyle ticarî ilişkiler kuran Türkiye’deki çelik üreticilerinin elini daha da güçlendirecek.

Projenin resmî ortağı olan Türkiye İhracatçılar Meclisi ise ÇETAM’ı ve burada yapılan çalışmaları, tam 63 ihracatçı meclisine yaymayı hedefliyor. Ekinci, toplam 25 kişilik ekibin çalışacağı merkezin resmî statüye kavuşabilmesi için en kısa zamanda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvurulacağının da müjdesini veriyor.

Ekinci, ÇETAM’ın çelik sanayiinin ihtiyaç duyduğu Ar-Ge ve İnovasyon desteğini sağlayacağını ve böylece Türkiye’nin, dünya çelik sektöründe önde gelen; Çin Halk Cumhuriyeti, Japonya, Güney Kore vb. ülkelerle uluslararası rekabette eşit şartlarda yarışabileceğini sözlerine ekliyor.

Üniversite ile sanayinin bir araya gelerek güçlerini birleştirdiklerinde ne kadar büyük bir etki yaratabildiğini gösteren ÇETAM projesinin hem üniversitemiz hem de Türkiye’deki çelik sektöründe yer alan tüm taraflar için yeni bir dönem başlatacağına inanıyoruz.

Fotoğraf: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi