İTÜ MOBGAM’dan Kolon ve Meme Kanserinde Erken Tanı İçin Önemli Hamle
Eki 05, 2016

Günümüzde; kontrolsüz ve çevresel önlemler alınmadan artan sanayi kuruluşları, doğal olmayan yöntemlerle yetiştirilen meyve ve sebzeler, ayaküstü ve hazır yemek alışkanlıkları ve daha birçok farklı sorundan dolayı kanser hastası sayısı ne yazık ki artıyor. Artan hasta sayısına karşı önlemler artırılırken, tanı ve tedavide de yeni yöntemler keşfediliyor ve her geçen gün yeni bir umut ışığı ortaya çıkıyor.

Üniversitemiz bünyesindeki Dr. Orhan Öcalgiray Moleküler Biyoloji - Biyoteknoloji ve Genetik Araştırma Merkezi de (İTÜ MOBGAM) bu alandaki çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmaların bir parçası olarak, araştırma merkezimiz ile İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği’nin ortaklığında ve Sağlık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ile İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle, hazırlanan proje sayesinde, bu yolda önemli bir adım daha atıldı. İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı kapsamında desteklenen, “Bireye Özgü Ailesel Kanser Sendromlarını Taramaya Yönelik İleri Düzey Genetik Analiz Laboratuvarı Projesi” ile kolon ve meme kanseri vakalarında erken tanı için yeni bir girişim başlatıldı.

Glab_1

İTÜ MOBGAM’a bağlı GLAB’de (Genomik Laboratuvar) yürütülecek projede, toplumda sıkça görülen ve genetik faktörlerin en büyük nedenlerden biri olduğu kolon ve meme kanserine yakalanan kişiler ve yakınları için Genetik Dizilenme Testi yapılıyor. Test, söz konusu kanser türleri için yüksek risk taşıyan bireyleri önceden belirleyecek. Böylece, erken tanı sağlayacak önlemlerin alınabilmesi adına hastaların yönlendirilmesi mümkün olacak.

Genetik ve moleküler biyoloji alanlarında son derece önemli çalışmalar yapan ve ileri derecede biyoteknolojik uygulamalar kullanan bilim insanlarının çalıştığı İTÜ MOBGAM, İTÜ Rektörü Prof. Mehmet Karaca'nın da desteklediği bu proje sayesinde, üniversitemizin temel bilimler alanındaki bilgi birikiminin toplum faydasına kullanılmasını sağlıyor.

Genetik Dizilenme Testi ile önleyici tedavi mümkün olacak

Üniversitemizde başlayan çalışmaların ilk hedefi, teknolojideki gelişmeler ışığında İstanbul halkının bilgi odaklı ve nitelikli sağlık hizmeti alabilmesi olarak belirlendi. Klinik de bu doğrultuda, genetik temelli biyoteknolojik altyapıyı kamuya kazandırmayı ve klinik bilimler ile temel bilimleri Ar-Ge noktasında buluşturmayı amaçlıyor. GLAB’den yapılan açıklamada “Yaptığımız test sayesinde, halka kolon ve meme kanserinde önleyici tedavi sunabileceğiz. Çalışmalarımız kapsamında bugüne dek 400 kanser hastasından kan alındı ve 300 hastanın Genetik Dizileme Testi tamamlandı. Test sürecinde, risk grubuna giren kişilerin bu hastalıklar yönünden kritik genlere bakılıyor ve bu genlerin mutasyon durumu inceleniyor. “ denildi.

Glab_2

İTÜ ile iş birliği projeyi hareketlendirdi

Bireye Özgü Ailesel Kanser Sendromlarını Taramaya Yönelik İleri Düzey Genetik Analiz Laboratuvarı Projesi ile yeni biyoteknolojik uygulamaların içselleştirilmesi ve tıbbi nitelikli büyük verinin doğru bir şekilde çözümlenmesi de mümkün olacak. Bu gelişmelerin en büyük sonucunun ise elde edilen bilimsel verinin kamu yararına kullanılarak uygulanabilir çözüm önerilerinin ortaya çıkması ve disiplinler arası bir anlayışla ele alınan bilgiler üzerinden bu kanser türlerinde erken tanı yapılarak ölüm oranının düşürülmesi öngörülüyor. Aynı zamanda bu çalışmalarla, verilere bütünsel bir bakış açısıyla bakılacak ve ülkemizin mutasyon haritası da çıkarılacak.

Söz konusu yeni teknolojilerin edinilmesi ve biyomedikal Ar-Ge kapasitesinin artırılması olduğunda, devlet hastanelerinin temel bilimlerde başarısı tartışmasız olan İTÜ MOBGAM gibi kuruluşlarla birlikte çalışması bu tip projelerin güvenilirliğini artırıyor. Proje kapsamında, Ümraniye Eğitim Araştırma ve Göztepe Eğitim Araştırma hastanelerine meme ve kolon kanseri sebebiyle başvuran bütün hastalar, GLAB tarama ağına dâhil ediliyor. Klinisyenler bu ağ üzerinden hastalarla iletişime geçiyor ve mevcut bilgilere göre hastaların profilleri inceleniyor.

İSTKA Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı kapsamında desteklenen, GLAB ve İstanbul Anadolu Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği ortaklığıyla hayata geçen projenin hem üniversitemiz hem de ülkemiz için yararlı olmasını diliyor, emeği geçen tüm kişileri ve kurumları tebrik ediyoruz.

GLAB ile ilgili ayrıntılı bilgiye www.glab.info.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Fotoğraf: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi