Bilimin Merkez Üslerinden CERN’de Bir İTÜ’lü: İlknur Köseoğlu
Eki 12, 2016

Hayâllerinin peşinden giden ve bu yolda yoğun çaba harcayan İTÜ’lüler, genç yaşta büyük başarılara imza atıyor. Bunlardan biri de Fizik Mühendisliği Bölümü’müzde doktora çalışmalarını sürdüren öğrencimiz İlknur Köseoğlu oldu.

Fizik Mühendisliği Bölümü’müzdeki lisans öğrenimine 2008’de başlayan İlknur Köseoğlu, buradan mezun olduktan sonra, 2015’te Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’müzden de ikinci diplomasını alarak çift ana dal programını başarıyla tamamladı. Bu süreçte üniversitemizde yüksek lisansa başlayan öğrencimiz, bu öğrenimini de fizik mühendisliği alanında sürdürdü. İTÜ’deki CERN CMS deneyi ekibinde yer alan ve öğrencilerimizin CERN’deki deneyimlerden yararlanmasına aracılık eden Doç. Dr. Altan Çakır, İlknur Köseoğlu’na bu süreçte destek verdi.

ilknur_koseoglu_4

Dünyanın oluşum süreci üzerine önemli deneyler yapan CERN’de (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), dönemsel olarak akademik ve deneysel görevler üstlenen Doç. Dr. Altan Çakır’ın gözetiminde akademik çalışmalarına başlayan öğrencimiz; üst üste başarılar elde etti. Doktora öğrencimiz son olarak, pek çok bilim insanının hayâlini kurduğu CERN School of Computing - Main School’a kabul edildi. Köseoğlu’nun eğitim ücretinin yarısı CERN, yarısı Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın da çabalarıyla İTÜ Rektörlüğü tarafından karşılandı. Zorlu kriterlerle öğrenci kabul eden bu önemli kuruluşun, burada alınan eğitimin sonunda başarılı olan katılımcılarına verdiği sertifika ise dünya çapında üst düzey yetkinlik sağlıyor.

Köseoğlu, yoğun bir çalışmayla önce yapay zekâyla öğrenme (machine learning), ardından bu alanın bir alt dalı olan ve algoritmik tabanda çok katmanlı ve grafikli yüksek düzeyde veri soyutlaması (deep learning) konuları üzerine de eğildi.

Bir sonraki hedef: CERN Fellowship Bursu

İlknur Köseoğlu’nun bundan sonraki hedefi ise üniversitemizdeki doktora öğrenimini tamamladıktan sonra dünyanın en saygın burslarından biri olan CERN Fellowship Bursu’nu kazanarak uzmanlığını daha da geliştirmek.

İTÜ Ailesi olarak, öğrencimizin bu imkânı da elde etmesini ve başarılarını sürdürmesini diliyoruz.

İlknur Köseoğlu kimdir?

Fizik Mühendisliği Bölümü’müzdeki lisans eğitimine 2008 yılında başlayan öğrencimiz İlknur Köseoğlu, üniversitemizde çift ana dal programını da tamamlayarak 2015’te Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği lisans derecesini aldı. Lisans eğitimi boyunca katıldığı fizik mühendisliği alanındaki stajlarını, Belçika’nın KU Leuven Üniversitesi’nin Akustik ve Termal Fizik Laboratuvarı (Acoustic and Thermal Physics Laboratory) bölümünde “konuk bursiyer” (visiting scholar) olarak yaptı. Bu dönemde yaptığı çalışmalarını, 2012’de katıldığı Sabancı Mirror Conference ve 2013’te düzenlenen Amerikan Fizik Topluluğu Mart Toplantısı (March Meeting American Physical Society) gibi ulusal ve uluslararası konferanslarda sundu. Bunların dışında, Avrupa Sıvı Kristaller Konferansı (European Conference on Liquid Crystals) ve Uluslararası Sıvı Kristal Konferansı (International Liquid Crystal Conference) etkinliklerinde poster sunumlarıyla yer aldı. 2013 yılında Fizik Mühendisliği Bölümü’müzdeki öğrenimini üçüncülükle tamamlayan İlknur Köseoğlu, iki yıl sonra Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’müzden de mezun olmayı başardı. İTÜ Fizik Mühendisliği Bölümü’nden lisans derecesini elde ettikten sonra ise aynı alandaki yüksek lisans öğrenimini yine üniversitemizde başladı. Bu dönemde kendine yeni akademik beceriler eklemeye karar veren Köseoğlu, çok sayıda programlama dili de öğrendi. Fizik ve elektronik bilgisinin yanı sıra, öğrendiği programlama dillerini de doğrudan ve birlikte kullanabileceği bir araştırma alanı arayışına girdi. Bu nedenle araştırma alanı olarak, yüksek enerji ve parçacık fiziği konularını seçti. Sonrasında, “Büyük Hadron Çarpıştırıcısındaki İleri Veri Teknikleri İçin Derin Öğrenim Metodları” başlıklı çalışmasıyla TÜBİTAK’tan burs aldı ve çalışmayı yine öğretim üyemiz Doç. Dr. Altan Çakır’ın gözetiminde, bu yıl içinde tamamladı. Yüksek lisans çalışmalarına bağlı olarak bilgilerini derinleştirmek için başvurduğu CERN’ün en önemli okullarından biri olan “CERN School of Computing 2016 – Main School” okuluna kabul edildi ve buraya İTÜ adına katılan ilk öğrenci oldu. İTU-CERN CMS deneyi kapsamında yürütülen TAEK projesi dâhilinde CMS detektörünün güncelleme ve veri çözümleme çalışmalarını sürdürmek üzere çalışmalarını İsviçre’nin Cenevre kentinde sürdüren öğrencimiz, diğer yandan da üniversitemizdeki doktora çalışmalarına devam ediyor.

ilknur_koseoglu_1

Fotoğraf: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi