İTÜ PolReC’in Seferlerine Tanık Olma Zamanı
Eki 21, 2016

Antarktika sandığımız kadar uzak ve gidilemez bir yer mi? Hepimizin Antarktika’sı - Muhteşem Beyaz Güneyden Görüntüler (Our Antarctica - Images from the Great White South) sergisi bize, Antarktika’yı keşfetmek için Güney Kutbuna gitmenin şart olmadığını gösteriyor. İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (İTÜ PolReC) bölgeye yaptığı seferlerde çekilen karelerden oluşan 10 fotoğrafın da yer aldığı sergi, 14 Kasım’a kadar ziyaretçilere açık olacak.

PolRec_Sergi (2)

Ulusal Antarktik Program Yöneticileri Konseyi (Council of Managers of National Antarctic Program - COMNAP) ve TÜBİTAK’ın tam üyeliğe kabul sürecinde olduğu “Antarktika Bilimsel Araştırma Komitesi” (The Scientific Committee on Antarctic Research - SCAR) yetkililerinin katkılarıyla Ankara’ya taşınan sergi, Dış İşleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde, Suna Çokgür Ilıcak Sanat Galerisi’nde düzenlenen sergi ile dünyanın en güneyinden görüntüleri ülkemizdeki sanatseverler ve coğrafya meraklılarıyla buluşturdu. Çeşitli ülkelerden araştırma ekiplerinin seferlerinden çekilen 42 fotoğrafı içeren sergi, İTÜ PolReC’in bu yıl çıktığı Antarktika seferinden çekilen fotoğraflar ile Türkiye’nin Antarktika araştırmaları konusunda bilinirliğinin artmasını da sağlıyor.

PolRec_Sergi (1)

Serginin açılışı nedeniyle düzenlenen resepsiyonda üniversitemizi Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğlu ile Denizcilik Fakültemizden öğretim üyemiz ve İTÜ PolReC Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy ve ekibi temsil etti. Resepsiyonda büyükelçilik temsilcileri ve bakanlık görevlileri de katıldı. Burada yapılan konuşmalarda, COMNAP ve SCAR adına, serginin koordinatörü ve İngiliz Antarktik Programı üyesi Prof. Dr. David Winston Harris Walton söz alırken; İTÜ PolReC Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy ise ülkemizin ve İTÜ PolReC araştırma merkezimizin Antarktika’daki bilimsel faaliyetlerini tanıttı. Konuşmasında, bugüne kadar onlarca Türk bilim insanının kıtaya ulaştığını, Antarktika’nın en yüksek noktası olan Vinson Dağı’nda (Vinson Massif) bile bayrağımızın dalgalandığına tanık olduklarını söyleyen Özsoy, kıta üzerindeki üç noktanın Türkçe isimler taşıdığını da hatırlattı. Japonya ile yapılan ortak çalışmada Kimya Mühendisliği Bölümü’müzden öğretim üyemiz Doç. Dr. Elif Genceli Güner’in, kıtaya gitmeden bölgedeki iki yeni mineral keşfettiğini de sözlerine ekledi. Özsoy açıklamasını şöyle sürdürdü: “2006’da, İsveç buzkıran araştırma gemisi ile kıtada bulunup deniz buzu gözlemleri yaptım ve bu gözlemleri uydu verileriyle karşılaştırdım. Türkiye’nin kutup bilimleri ile ilgili akademik çalışmalar yapan ilk ve tek merkezi İTÜ PolReC’in kuruluşu, 1967’den bugüne dek gelen Antarktika özelindeki bireysel çalışmaların kurumsal bir kimlik kazanmasını da sağladı.”

PolRec_Sergi (4)

İTÜ PolReC bir yandan Antraktika araştırmalarını yaparken, diğer yandan; Bulgaristan, Almanya ve Ukrayna gibi bölgede araştırma üssü bulunan ülkelerle yeni iş birlikleri yaparak adını uluslararası arenada da duyuruyor. 2013 yılından bu yana, Antarktika seferi de dâhil olmak üzere dikkat çekici çalışmalara imza atan İTÜ PolReC, son dönemde ülkemizdeki bilim insanları arasında Antarktika’ya yönelik ilginin artmasında büyük rol oynuyor.

PolRec_Sergi (3)

İngiliz Antarktik Programı üyesi Prof. Dr. David Winston Harris Walton