Anadolu’yu Dünyaya Tanıtan Prof. Dr. Erol Parlak’a Cumhurbaşkanlığından Ödül
Kas 02, 2016

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölüm Başkanı öğretim üyemiz Prof. Dr. Erol Parlak, Anadolu’nun kültürel zenginliğini ve birleştirici ruhunu ortaya koyan çalışmalarından ötürü, bu yılın Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne değer görüldü.

Prof.Dr.Erol_Parlak_3

Mızrapsız bir bağlama çalış şekli olan şelpe tekniğini (parmak tekniği) sistemleştiren öğretim üyemiz, elle bağlama çalma geleneğinin günümüzdeki önde gelen virtüözlerinden. Uyguladığı çalış teknikleriyle, tıpkı bağlamayı benimseyen Anadolu toprakları gibi ülkemizin çok kültürlü yapısını yansıtan Parlak, bunu yaparken yeni açılımlar denerken Anadolu kültürünün özünden ve geleneklerinden kopmuyor. Müzisyen kişiliğinin yanında, müzikal birikimimize akademik açıdan da katkıda bulunan öğretim üyemiz, Anadolu müzik sanatının en büyük ustalarından Neşet Ertaş üzerine yapılan en kapsamlı çalışma ve 16 yıllık bir emeğin ürünü olan iki ciltlik “Garip Bülbül Neşet Ertaş” kitabı ile çalışmalarına bir yenisini ekledi. Öğretim üyemiz bu eserin ilk cildinde sanatçının biyografisine odaklanırken, ikinci ciltte Ertaş’ın sanatsal tavrını oluşturan unsurlar, çalıp söyleyişindeki teknikler, anlatım özelliklerine ve nüanslar hakkında geniş bilgilere yer veriyor.

Prof.Dr.Erol_Parlak_2

Parlak, usta-çırak ve öğrenci-öğretmen ilişkisi temellerine dayandırdığı saz - bağlama eğitimleri, halk müziğimiz üzerine yaptığı akademik çalışmaları ölümsüzleştirdiği kitapları ve bağlama üzerine keşfettiği yeni teknikler ve sistemlerle; eğitmen, yazar ve müzisyen olarak birbirini tamamlayan üç farklı kimlikle çalışmalarını sürdürüyor. Öğretim üyemiz verdiği eğitimler ile dünyanın dört bir yanından gelen öğrencileri bağlama kültürüyle tanıştırıyor.

Prof. Dr. Erol Parlak ödülünü, önümüzdeki dönemde tarihi belirlenecek Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni’nde alacak.

Prof.Dr.Erol_Parlak_1

Prof. Dr. Erol Parlak kimdir?

1964’te Eleşkirt’te doğan Prof. Dr. Erol Parlak, 1986’da İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarımızdan mezun oldu. Alan araştırmaları yapmak üzere 10 yıl Anadolu’nun farklı bölgelerini gezen öğretim üyemiz, yaklaşık 1000 halk ezgisi dinledi ve buralardaki incelemelerinden yola çıkarak; bağlama çalış teknikleri ile saz ve ses tavırları konuları üzerine çalışmalar yaptı. Köln, Berlin ve Strasbourg filarmoni orkestralarıyla birlikte, Paris’teki Theatre de La Ville ve Rotterdam’daki De Doelen gibi Avrupa’nın önemli sahnelerinde konserler verdi ve Anadolu kültürünün zenginliğini yurt dışında tanıttı. 8 solo, 3 enstrümantal ve 9 karma olmak üzere 20 müzik albümü bulunan Prof. Dr. Erol Parlak ayrıca; Türkiye’de El ile Bağlama Çalma Geleneği ve Çalış Teknikleri, Şelpe Tekniği 1-2, Erol Parlak Bağlama Okulu, Parmak Tekniği (Şelpe) İçin Sistematik Kılavuz ve son eseri olan iki ciltlik “Garip Bülbül Neşet Ertaş” olmak üzere beş de kitap kaleme aldı. 2008’de doçent, 2014’te ise profesör unvanını alan Parlak akademik kariyerini, Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümümüzde sürdürüyor.

Haber : İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi
Slider Fotoğrafı : İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi