Genç Bilim İnsanlarımıza TÜBA’dan iki GEBİP Ödülü
Kas 03, 2016

Bilimin ışığını takip eden ve akademik çalışmalarıyla gelecek vadeden genç bilim insanlarına verilen, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödüllendirme Programı (GEBİP) ödüllerine hak kazananlar, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından açıklandı. Doğa bilimleri, mühendislik, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler alanında yaptıkları araştırmalar ile ülkemizin bilimsel birikimine dinamizm katan 31 genç bilim insanının arasında, üniversitemizin Fizik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Seda Aksoy Esinoğlu ile Makine Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Mert Gür de yer aldı.

Seda Aksoy EsinoÄŸlu

2015 yılında genç bilim insanlarına verilen TÜBİTAK Teşvik Ödülü’nü alan Doç. Dr. Seda Aksoy Esinoğlu, bu yıl ise TÜBA-GEBİP ödülüne değer görüldü. Esinoğlu’na TÜBA-GEBİP ödülünü getiren akademik çalışmaları arasında; APL, PRB ve Nature gibi saygın bilimsel dergilerde de yayınlanan deneysel katı hâl fiziğinde intermetalik manyetik alaşımların özelliklerinin incelenmesi ile nanomanyetizma ve nano boyutta aygıt üretimin üzerine uluslararası düzeyde çalışmalar bulunuyor. Öğretim üyemiz ayrıca, “lazer kopartma” yöntemi ile manyetik nanoparçacık üretimi ve bu parçacıkların kanser tedavisinde kullanımı üzerine çalışmalarıyla, temel bilimleri sağlık bilimleriyle bütünleştiriyor.

Makine Mühendisliği Bölümü’müzden Yrd. Doç. Dr. Mert Gür ise “Nörolojik İlaçlara Hedef Olan Hücre Zarı Proteinlerinin İşlevinde Hücre Zarının Etkisi” başlıklı bilimsel çalışmasını gerçekleştirmek üzere bu yılın TÜBA-GEBİP ödülünü almaya hak kazandı. Gür’ün ödül almasında, aralarında; Nature Communications, JBC, JCP, BJ and PLoS Bio gibi saygın dergilerin de olduğu çok sayıda atıf alan yayınları, akademik çalışmaları ve uluslararası konferans ve çalıştaylarda yaptığı sunumlar etkili oldu. Öğretim üyemizin başlıca araştırma konuları ise; biyomoleküler makineler ve motorlar, hesaplamalı simülasyon ve modelleme, moleküler dinamik simülasyonları, istatistiksel mekanik ve termodinamik, gıda kurutması ve ilaç tasarımı olarak sıralanıyor.

Mert Gür

TÜBA’nın genç bilim insanlarını çalışmalarında teşvik etmek, akademik projeleri için onlara maddi destek sağlamak, kendi araştırma gruplarını geliştirmede desteklemek ve çalışmalarını ülkemizde sürdürmeleri amacıyla verdiği GEBİP ödülleri, Türkiye’nin bilimsel alanda saygın ödülleri arasında sayılıyor. Öyle ki 105 başvuru arasından bu yıl ödülü almaya hak kazanan 31 bilim insanına 3 yıl boyunca her yıl 20 bin liralık maddi destek sağlanacak. Ayrıca, ödül alan tez aşamasındaki doktora öğrencilerine de 6 bin liralık ek destek verilecek.

Ödül alan öğretim üylerimiz Doç. Dr. Seda Aksoy Esinoğlu’nu ve Yrd. Doç. Dr. Mert Gür’ü İTÜ Ailesi olarak tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz. TÜBA-GEBİP ödülünün kazananların tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Acar: “Genç bilim insanlarını GEBİP ile teşvik etmeye devam edeceğiz.”

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, ödül kazananların listesinin açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, 2016 yılıyla birlikte, ödüllerin ilk kez verildiği 2001’den bu yana GEBİP ödülünü alan bilim insanı sayısının 404’e çıktığını ve genç bilim insanlarımızı teşvik etme açısından bu sayının son derece önemli olduğunu belirtti. Acar, 2017 TÜBA-GEBİP ve TEÇEP ödülleri için önümüzdeki günlerde çağrı yapılacağını da sözlerine ekledi.