İTÜ Radyosu 71. Yaşını “World College Radio Day” ile Kutladı
Kas 04, 2016

Türkiye’nin ilk üniversite radyosu olan İTÜ Radyosu, bu yıl da yeni yaşını “World College Radio Day” eşliğinde kutladı. Amatör ruhunu profesyonel yayıncılık anlayışıyla birleştiren radyomuz, 4 Kasım Cuma günü düzenlenen World College Radio Day’de dördüncü kez yer alarak sesini tüm dünyaya duyurdu. Radyomuz, 24 saat sürecek küresel yayında, bir saat boyunca repertuvarını dünyayla paylaştı, Türkçenin yanında İngilizce anonslarla da dünyaya seslendi.

ITU_Radyo_71_yasini kutluyor (1)

2012’den beri düzenlenen “World College Radio Day” yolculuğuna ilk kez 1 Ekim 2013'te yayınladığı bir saatlik programla çıkan İTÜ Radyosu’nun hazırladığı özel program, 4 Kasım Cuma günü “World College Radio Day”de, 17.00-18.00 (TSİ) saatleri arasında yayınlandı ve 43 ülkede yayın yapan 700 öğrenci radyosu tarafından ortak yayınla tüm dünyaya ulaştı. İTÜ Radyosu’nun bu 1 saatlik yayınında; klasik, rock ve caz türlerinde sadece Türk sanatçı ve grupların eserlerinden oluşan 11 parçaya yer verildi. Bu yıl ilk durağı Finlandiya olan World College Radio Day; Yunanistan, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, İrlanda, İsrail, İskoçya, Almanya, İtalya, İsveç, Türkiye (İTÜ Radyosu), Meksika, Kanada, Hırvatistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa'yı temsil eden öğrenci radyolarının ardından, son durak olarak yine ABD'ye döndü. Küresel çaptaki yayın, İTÜ Radyosu “Rock” kanalının adresi http://radyo.itu.edu.tr üzerinden ve “TuneIn” uygulamasından dinlenebilir. Yayın saatini kaçıranlar ise programın tamamına daha sonra TuneIn üzerinden de erişebilecek.

ITU_Radyo_71_yasini kutluyor (2)

Kısa dalgadan internete 71 yıllık yolculuk

1945’te bir stüdyo ve bir de kısa dalga vericiyle yayına başlayan İTÜ Radyosu, yayın serüvenine son 4 yıldır; rock, caz-blues ve klasik müzik olmak üzere üç farklı kanalla devam ediyor. 1954’te ilk FM (frekans modülasyonu) yayınını gerçekleştiren radyo, 17 yıl sonra ülkemizin ilk stereo-FM yayınına geçti ve 1980’e değin bu yayın hayatını aralıklarla sürdürdü. 1995’te sesini, Ayazağa Yerleşkemizden başlattığı FM 95.0 MHz ve Türksat Kablo TV bazlı düzenli yayınlarıyla duyurmaya başlayan İTÜ Radyosu, 1998’de internet üzerinden yayına geçerek, Türkiye’nin internetle birlikte yaşadığı bu değişime öncülük edenlerden oldu.

ITU_Radyo_71_yasini kutluyor (4)

Sesini duyurduğu ilk günden bu yana geçen 71 yılda, 300’ün üzerinde İTÜ’lünün ve konuk programcının katkısıyla giderek profesyonelleşen radyomuz, geniş içerikli arşiviyle de âdeta bir hazine değeri taşıyor. Repertuvarını gün geçtikçe artıran İTÜ Radyosu’nun; 1500 adet uzunçalar (LP), 580 adet taş plak, 78 tane devir plak ve son olarak 270 tane dar banttan oluşan müzik arşivi, her gün yeni müzikseverlerle buluşuyor.

ITU_Radyo_71_yasini kutluyor (3)

Radyo mobil uygulaması Tunein’in verilerine göre, üç kanalı da Türkiye’nin en çok dinlenen üniversite radyoları arasına giren radyomuz, yurt dışında da birçok dinleyiciye sesleniyor. Amerika Birleşik Devletleri’nden Rusya’ya, Almanya’dan Brezilya’ya, hatta Meksika ve Japonya’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyadan dinleyici kitlesi edinen İTÜ Radyosu’nda, öğrencilerden oluşan ekip üyelerinin dışında alanında uzman kişilerden seçilmiş konuk yapımcıların programlarına da yer veriliyor.