Aramızdan Ayrılışının 78. Yıl Dönümünde Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Saygıyla Andık
Kas 10, 2016

Kurtuluş Savaşı’mızın önderi ve Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 78. yıl dönümünde üniversitemizde düzenlenen törenle anıldı.

10_Kasim_Programi  (1)

Ayazağa Yerleşkemizdeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen anma programına; Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, rektör yardımcılarımız, akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve idarî personelimiz katıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını kaybettiği saat olan 09.05’te siren sesi eşliğinde yapılan saygı duruşuyla başlayan tören, İstiklal Marşı ile devam etti. Ardından 10. Yıl Nutku’nu, Atatürk’ün kendi sesinden dinleyen İTÜ’lüler, siyah-beyaz görüntüler eşliğinde Cumhuriyet’in kuruluş yıllarına doğru kısa bir yolculuk yaptı.

10_Kasim_Programi  (2)

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Atatürk kararlılığı ve mücadeleci ruhuyla öne çıkan bir lider.”

Törenin ilk konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kararlılığına ve mücadeleci ruhuna vurgu yaptı. Karaca, Büyük Önder’in bu özelliğine örnek olarak, Harf Devrimi de dâhil olmak üzere dönemin entelektüellerinin tartıştığı çoğu reformun, onun gösterdiği azimle hayata geçmesini gösterdi. Atatürk’ün devlet adamlığının yanında askerî açıdan da büyük bir deha olduğunu hatırlatan Rektörümüz, bunun da milletimiz için bir gurur kaynağı olduğunu sözlerine ekledi. Karaca konuşmasına, Atatürk’ün şu sözleri ile son verdi. ”Ben manevi miras olarak hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış bir kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım bilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısında belki gayelere tamamen erişemediğimizi fakat asla taviz vermediğimizi, akıl ve bilimi rehber edinmemizi tasdik edeceklerdir. Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve bilimin rehberliğini kabul ederlerse manevi mirasçılarım olurlar.”

10_Kasim_Programi  (3)

İTÜ öğrencileri adına konuşan Erol Kıbrıs ise Atatürk’ün çok yönlülüğünü vurgulayan bir konuşma yaptı. Kıbrıs, Atatürk’ün vatan ve millet sevgisini tutkuya dönüştüren bir lider olduğunu, 57 yıllık hayatına sayısız başarılar sığdırdığını ve en büyük eseri olan Cumhuriyeti kurarak, maddi ve manevi mirasının tamamını milletimize adadığının altını çizdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyon sahibi, ileri görüşlü ve henüz 1919’da Samsun’a hareket etmişken aklında “cumhuriyet” fikri olacak kadar hedefleri olan bir karaktere sahip olduğuna vurgu yaptı. Farklı düşüncelerden beslenerek bunları, bilgili ve entelektüel kişiliğiyle sentezleyen Atatürk’ün, akla ve bilime dayanan fikirlerinin ölmeyeceğini de sözlerine ekledi. Kıbrıs, konuşmasını Türk gençliğine düşen görevin, Cumhuriyetimize sahip çıkmak ve korumak olduğunu belirterek bitirdi.

10_Kasim_Programi  (4)

Törenin bu yılki davetli konuşmacısı olan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçar ise sunum eşliğinde yaptığı “Cumhuriyetin Miras Aldığı Bilim ve Atatürk” başlıklı konuşmasıyla, Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyete dek uzanan dönemi bilim tarihi açısından ele aldı.

10_Kasim_Programi  (5)

Program, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı (İTÜ TMDK) tarafından verilen konserle sona erdi. İTÜ TMDK’dan öğretim görevlimiz Gülşah Sönmez’in solist olarak çıktığı sahnede kendisine, yine konservatuvarımızdan öğretim görevlilerimiz Erkan Kanat (ritm) ve Hasan Kiriş (tambur) ile İTÜ TMDK öğrencilerimiz Erman Ertan (kanun) ve Rafet Kemancı (kemençe) eşlik etti. Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan mini bir konser veren ekibimizin repertuvarı; Tatyos Efendi’nin “Mâni Oluyor Halimi Takrîre Hicâbım”, Giriftzen Âsım Bey’in “Canâ Rakibi Handan Edersin”, Saadettin Kaynak’ın “Yanık Ömer Her Savaştan Bir Yara Taşıyor” besteleri ile “Havada Bulut Yok, Bu Ne Dumandır?” ve “Bülbülüm Altın Kafeste” adlı anomim parçalardan oluştu.

10_Kasim_Programi  (7)

İTÜ’lüler Ata için koştu

Tören sonrasında, her 10 Kasım’da Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığımız tarafından düzenlenen “Geleneksel Atatürk’ü Anma Koşusu ve Yürüyüşü” 33. kez gerçekleşti. Ulu Önder Atatürk’ü Anma Töreni’nin ardından yapılan etkinlik, bu yıl da “Ata için yürüyoruz” ve “Ata için koşuyoruz” mottolarıyla düzenlendi. Her yaştan İTÜ’lünün katıldığı yarışın başlama düdüğünü, rektör yardımcılarımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın ve Prof. Dr. Tayfun Kındap çaldı.

10_Kasim_Programi  (6)

Ayazağa Yerleşkemizde Beden Eğitimi Bölümü önünde başlayan ve bitiş noktası İTÜ Stadyumu olarak belirlenen koşuya ve yürüyüşe; öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz ve idarî personelin yanı sıra, İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Dr. Natuk Birkan İlkokulu - Ortaokulu ve İTÜ Ekrem Elginkan Lisesi öğrencileri katıldı. Yarışın sonunda tüm katılımcılara katılım belgesi verilen etkinlikte ayrıca, İTÜ Ömer Halisdemir Veteranlar Futbol Turnuvası’nda dereceye girenlere kupaları verildi.

Rektorumuzun 10 Kasim Mesaji_2016

Fotoğraf: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi