Uyuşturucu Ajanları Tespit Edecek İTÜ IGEM’den Madalya Müjdesi
Kas 10, 2016

Üniversitemizde bu yıl kurulan İTÜ IGEM (International Genetically Engineered Machine) takımımız, 27-31 Ekim tarihleri arasında, ABD’nin Boston kentinde düzenlenen “International Genetically Engineered Machines” (IGEM-Uluslararası Genetik Mühendisliği ile Geliştirilmiş Makine) yarışmasında, “Metamfetamin Bazlı Uyuşturucuların Bakteri Biyosensörü ile Tespit Edilmesi” başlıklı projeyle, bronz madalyaya değer görüldü. Takımımızın projesi sayesinde, uyuşturucu ajan içeren örneklerle karşılaştığında renk değiştirmek üzere tasarlanmış bu sentetik, yani genetiği değiştirilmiş bakteriler ile düşük hacimli örneklerde bile hızlı tespit yapılabilecek.

Proje kapsamında, modelleme yöntemi ile uyuşturucu maddeleri laboratuvara gerek kalmadan olay yerinde tespit edebilen ve kullanımı kolay bir biyosensör tasarlandı. Tasarımın tamamlanmasının ardından, laboratuvarda deneme aşamasına geçildi. Bronz madalyalı takımımızın danışmanlığını Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’müzden öğretim üyelerimiz Doç. Dr. Fatma Neşe Kök ile Doç. Dr. Nevin Gül Karagüler üstlenirken, ekip üyelerimiz olarak aynı bölümdeki lisans öğrencilerimiz; Altuğ Uludağ, Dilşad Dağtekin, Evrim Fer, Galip Can Güçlü, Melis Akgün, Nedim Hacıosmanoğlu ve Yağmur Güneri yer aldı.

ITU_GIEM (2)

Rektörlüğümüzün, “Ögrenci Projeleri Destekleme Programı”ndan yararlandırdığı ve laboratuvar araştırmaları için gereken altyapıyı sağladığı İTÜ IGEM takımımıza, projenin modelleme aşamasında, Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezimiz (UHeM) ile Bilişim Enstitümüzden Yrd. Doç. Dr. Sefer Baday ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’müzden Yrd. Doç. Dr. Bülent Balta da görüşleriyle rehberlik etti.

Takımımızı bu uluslararası çaptaki başarısından dolayı kutluyor, sponsor olarak bu süreçte ekibimizi destekleyen; İTÜ ARI Teknokent’e, T.C. İstanbul Valiliği’ne, Türk Hava Yolları’na, İstanbul Çocukları Vakfı’na ve Sentromer DNA Teknolojileri’ne teşekkür ederiz.

ITU_GIEM (1)

IGEM (International Genetically Engineered Machines) yarışması ve İTÜ IGEM takımı hakkında

İlk kez 2000 yılında gerçekleştirilen ve yıllık olarak düzenlenen IGEM, sentetik biyoloji konusunda önemli etkinliklerden biri sayılıyor. Yarışmada, doğada bulunmayan biyolojik sistemlerin genetik mühendisliği yöntemleri ile üretilmesi üzerine hazırlanan projeler yarışıyor.

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümümüzdeki öğrencilerimiz tarafından bu yıl kurulan İTÜ IGEM takımı, IGEM yarışmasına düzenli olarak katılmanın yanı sıra, moleküler biyoloji ve genetik alanındaki temel sorunlara “sentetik biyoloji” yaklaşımlarıyla çözüm bulmayı amaçlıyor.