Geleceğin Havacılık Teknolojisi İHA’lar Yarıştı, İTÜ Kazandı
Kas 11, 2016

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ev sahipliğinde düzenlenen 1. Uluslararası TÜBİTAK İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması’nda iki takımımız, iki farklı kategoride birinciliği üniversitemize getirdi. 100 yerli ve 6 yabancı takımın yarıştığı etkinliğe katılan ekipler, tasarladıkları İHA'lar ile TÜBİTAK tarafından belirlenen görevleri yerine getirip parkurları tamamlayarak dereceye girebilmek için mücadele etti.

itu_rota_takimi (2)

2016 TÜBİTAK UAV (Unmanned Aerial Vehicle - İnsansız Hava Aracı) yarışmasına katılmak ve İHA’lar konusunda araştırma yapmak hedefiyle, Uçak Uzay Bilimleri Fakültesi’nde kurulan İTÜ ROTA takımımız, ilk yarış deneyiminde kürsünün zirvesinde yer aldı. Ekibimiz, adını dünyanın en uzun kanat açıklığına sahip kuşu “albatros”tan alan uçakları ile “Sabit Kanatlı Hava Aracı” kategorisinde birinci oldu. Diğer birinciliğimiz ise yarışmaya katılan diğer takımımız İTÜ Team Mini Quad’dan geldi. Takımımız,“Döner Kanatlı Hava Aracı” kategorisinde rakiplerini geride bıraktı.

Uçak Mühendisliği Bölümü’müzden öğretim üyemiz Yrd. Doç. Dr. Özge Özdemir’in danışmanlığını üstlendiği İTÜ ROTA takımımız, Uçak Mühendisliği Bölümü’müzün 3. sınıfında öğrenim gören öğrencilerimizden oluşuyor. Tunahan Ulu’nun kaptanlığında çalışmalarını sürdüren ekibimizin diğer üyeleri; Batuhan Makaracı, Furkan Mustafa Gedik, Kamer Erol, Ahmed Selman Koçoğlu, Mustafa Musab Ayhan olarak sıralanıyor. Uçak ve Uzay Mühendisliği Yüksek Lisans Programı öğrencimiz Ersin Gürel’in (İTÜ Team Mini Quad) ise danışmanlığını Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Bölümü’nden araştırma görevlimiz İbrahim Tuğrul Ardıç yaptı.

Ekiplerimizin birinci olduğu kategoriler olan “Sabit Kanat Performans” kategorisinde Polonya Hava Kuvvetleri Akademisi Takımı ikinci, Bilkent Üniversitesi Team Bilkent ekibi üçüncü olurken; “Döner Kanat Performans” kategorisinde ise ikinciliği Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden “Team Tophane” ve üçüncülüğü Lefke Avrupa Üniversitesi’nden “Kıbrıs Eagles” takımları elde etti.

itu_rota_takimi (1)