Mutlu Günler Hande Gözen’in Tasarımıyla Renklenecek
Kas 11, 2016

Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü, 3. sınıf öğrencimiz Hande Gözen, çöp şişlerle oluşturduğu katlanabilir mekanizmaya dayalı çalışmasıyla, TEV (Türk Eğitim Vakfı) Mutlu Gün Panosu Yarışması’nda birinci oldu. Öğrencimiz bu başarıya, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden öğretim görevlimiz Mehmet Erkök'ün de yer aldığı jürinin; yaratıcılık, orijinallik, estetik, işlevsellik ve uygulanabilirlik açılarından yaptığı değerlendirme sonucunda ulaştı.

Manevi değeri yüksek hediyeleri ön plana çıkarmak, tasarım dünyasına katkıda bulunmanın ve genç tasarımcılara destek olmanın hedeflendiği yarışmada öğrencimiz, çelenk kullanımına yeni bir bakış açısı getirdi.

hande_gozen_tev_tasarim_yarismasi-1

Yarışma konusunu yaz okulu çalışmasıyla örtüştüren Hande Gözen, farklı ve kolay kullanılabilecek bir düzenek üzerinde çalışmaya başladı. Yarışmada, cenazelerde kullanılan metal çelenklerin nişan ve düğün gibi mutlu günlere uyarlanması için yeni tasarım fikirlerini ortaya çıkaran çalışmalarda; kolay taşınabilir ve kurulabilirlik, düşük maliyet, kırılmaz malzeme ile iç ve dış mekân kullanımına uygunluk olmak üzere 4 özellik şart koşuldu. Öğrencimiz, bu özellikleri taşıyacak bir çalışmanın “katlanabilir” olması gerektiğini düşündü ve proje hazırlık aşamasına başladı. Tüm ürün geliştirme sürecini çöp şişler kullanarak yaptığı çalışma modelleri üzerinden yürüttü ve çelengin katlanabilirlik özelliğini, katlanan sandalye sisteminden ve mekanizmalarından yararlanarak detaylandırdı. Gözen’e, çalışma süreci boyunca aynı bölümden Doç. Dr. Hatice Hümanur Bağlı ve araştırma görevlisi Ozan Soyupak da görüşleriyle destek verdi.

hande_gozen_tev_tasarim_yarismasi-2

Yarışma, “fikir aşaması” ve “uygulama aşaması” olmak üzere iki bölümden oluştu. İlk bölüm olan fikir aşamasını başarıyla geçen öğrencimiz; malzeme türleri, renkleri ve isim yazma alanı üzerinde tasarım açısından son dokunuşları, Bun Design’ın desteğiyle atölye ortamında yaptı.

Ödülünü, TEV Mütevelli Heyet Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç ile yarışmada jüri üyelerinden, Mimarlık Bölümü 1982 yılı mezunumuz Han Tümertekin’den alan öğrencimiz, ödül alan çalışmanın kendisi için çok farklı bir deneyim olduğunu belirtiyor. Öğrencimiz, TEV ile özdeşleşecek bu pano tasarımı ile mutlu günleri tamamlayarak birçok gencin eğitimini desteklemiş olacak.