Mezunumuz Aslı Elif Tanuğur’a “Türkiye’nin Gelecek Vadeden Kadın Girişimcisi” Ödülü
Kas 18, 2016

Ülkemizdeki girişimcilik kültürü geliştikçe, kadın girişimcilerin sayısı da artıyor. Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER), Garanti Bankası’nın ve Ekonomist Dergisi iş birliğiyle bu yıl 10. kez gerçekleşen “Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması” sonuçlandı. 4 kategoride birincilik ödülünün dağıtıldığı yarışmada, Gıda Mühendisliği Bölümü mezunumuz ve “SBS Bilimsel Bio Çözümleri” firmasının kurucusu Yüksek Mühendis Aslı Elif Tanuğur “Türkiye’nin Gelecek Vaat Eden Kadın Girişimcisi” seçildi.

Kimya Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz ve İTÜ AB Merkezi Araştırma Ofisi Başkanı Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu ile ziraat mühendisi Taylan Samancı’yla çalışan mezunumuz, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından desteklenen propolis projesiyle, 3 yıl önce “SBS Bilimsel Bio Çözümler”i kurdu. Bugün de sürdürdüğü “Sözleşmeli Model ile Arı Ürünleri Üretimi” çalışmalarıyla 60.000 kovandan propolis, bal ve arı sütü temin ediyor.

asli_elif_tanugur

Projesi sayesinde, bugüne dek ülkemizde üretilmediği için Çin Halk Cumhuriyeti’nden ithal edilen propolis ve arı sütünde yeni bir tüketim şekli oluşturmayı hedefleyen Tanuğur, bu iki ürünü balla karıştırarak sürülebilir bir ürün elde etmeyi başardı. Çalışmasında, sağlık açısından olumlu etkileri gözlenen, doğal bir yapıya sahip lezzetli bir ürün ortaya çıkaran Tanuğur’un ürünü, Türkiye’nin yanı sıra; ABD, Kanada, Güney Kore ve Arap ülkelerinde de ilgi görüyor. Oğlunun antibiyotiğe karşı alerjisine çözüm arayışıyla başlayan araştırmaları bugün, İTÜ ARI Teknokent’te arı ürünleri üzerine odaklanan bir şirkete dönüştü. Girişimci bu yolculuğunda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan “tekno yatırım” desteği de aldı. Firma; propolis, arı sütü, polen, bal gibi arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve satışa sunulmasının yanında; bu alanda duyusal analiz ve Ar-Ge çözüm ortaklığı hizmetleri de sunuyor.

Ayrıca akademik birikimini girişimcilikle birleştiren Aslı Elif Tanuğur’un bu başarı öyküsü, bir belgeselle ölümsüzleşecek. Garanti Bankası ve KAGİDER’in destekleriyle hazırlanacak belgesel, çalışmanın ilk adımının atıldığı üniversitemizden başlanarak anlatılacak.

Aslı Elif Tanuğur kimdir?

Aslı Elif Tanuğur, Gıda Mühendisliği Bölümü’müzden 1996’da mezun oldu ve 2006 yılında yüksek lisansını yine üniversitemizde tamamladı. Bu dönemde bal sektöründe çalışmaya başlayan Tanuğur, bu sektörün önde gelen firmalarından birinde Ar-Ge ve Kalite Direktörü olarak görev yaptı. Tez çalışmalarında da balla ilgili araştırmaların ve projelerin içinde yer aldı. Oğlunun alerjik reaksiyonu nedenini doğal yollarla gidermenin yollarını arayan mazunumuz, bu süreçte yaptığı araştırmalarda propolisin ve arı sütünün etkili olabileceğini keşfetti. İthalatla ülkemize giren bu ürünlerin ülkemizde üretilmesi için girişimlerde bulunan Tanuğur, arı sütünü ve kovandan kazınıp atılan propolisi kendisi için ürettirdi. Ham hâli tüketime uygun olmayan propolisi, bilimsel çalışmalarıyla ekstraksiyon yöntemiyle tüketilebilir hâle getirdi. Bu ürünle, oğlunun hızla iyileştiğini gören bilim insanımız, benzer sorunlar yaşayan kişilerin bu problemden kurtulabilmeleri için çalışmalarını derinleştirdi.

2013 yılında propolis üretimini hedefleyen firmasını, Ziraat mühendisi Taylan Samancı ve özel sektörde de ortak projelere katıldığı öğretim üyemiz Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu ile birlikte, İTÜ Arı Teknokentte kurdu. Tanuğur’un Genel Müdür ve Kurucu Ortak olarak yer aldığı şirkette, Türkiye’de ilk kez uygulanan “Sözleşmeli Arıcılık Modeli” ile başta propolis olmak üzere; bal, arı sütü, polen, arı ekmeği ve arı ürünü içeren arı ürünleri üretiliyor. Ayrıca, ürünlerin laboratuvar analizleri yapılıyor, biyolojik aktiviteleri belirleniyor ve sağlık potansiyelini ortaya çıkartan uygun süreç yöntemleri geliştiriliyor. Firma, 2 yıl süren Ar-Ge çalışmaları sonunda geliştirdiği propolis ekstraksiyon yöntemiyle; TÜBİTAK, TTGV (Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı) ve TÜSİAD tarafından “2015 İnovasyon Ödülü”ne değer görüldü. Amerika Birleşik Devletleri’nde de bu alanda faaliyet gösteren bir firma kuran Tanuğur, Türkiye’nin ilk ve tek propolis üreten şirketini uluslararası arenaya taşıdı.