Akademisyenlerimizin Kaleminden Üç Değerli Kitap Okurlarıyla Buluştu
Kas 22, 2016

Üniversitemizde görevli akademisyenlerimiz sadece verdiği derslerle yeni kuşaklar yetiştirmekle ya da bilimsel araştırmalarıyla değil, uzmanlaştıkları alanda yazdıkları kaynak eserlerle de öne çıkıyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization - UNESCO) tarafından 2012 yılının “dünya mimarları ve şehir planlamacıları için referans kaynağı” olarak doğumunun 100. yılı özel etkinliklerle kutlanan Kemal Aru, İTÜ Vakfı Yayınları’ndan çıkan bir kitapla ölümsüzleşti. Çevre ve Şehircilik Uygulama Araştırma Merkezi Müdürümüz Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy ile Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü’müzden öğretim üyemiz Doç. Dr. Turgay Kerem Koramaz’ın editörlüğünü yaptığı “Kemal Ahmet Aru, Kentsel Planlama ve Tasarım” başlıklı kitap okurlarıyla buluştu.

KAAru kitap kapagi

İTÜ Vakfı Yayınları’ndan çıkan eser, Mimarlık Fakültemizde 1940-1982 arasında kesintisiz olarak 42 yıl görev yapmış ve şehir planlamacılığında önde gelen isimlerden olan Prof. Dr. Kemal Ahmet Arû’nun yaşamöyküsü kapsamında; aldığı mimarlık ve kent planlama eğitimine, mimarlık, kentsel planlama, kentsel tasarım, yerleşmeler ile konut konularına kuramsal ve uygulama açısından getirdiği bakış açılarına odaklanıyor. Arû’nun bu alanda getirdiği çağdaş yaklaşımlara ve çalışmaları hakkında yapılan değerli yorumların da yer aldığı kitapta, kendisiyle çalışmış akademisyenlerin de görüşlerine yer veriliyor.

Önsöz, İngilizce ve Türkçe yazılmış on altı makale ve üç panel yazısından oluşan kitabın, Prof. Kemal Ahmet Arû’nun akademik mirasının gelecek nesillere aktarılmasının yanı sıra bilim insanımızın; mimarlık, kentsel tasarım ve planlama alanlarına yaptığı katkıları, günümüz araştırmacılarının Arû’nun açtığı yolda yaptığı çalışmaları da içermesi nedeniyle, önemli bir kaynak olacağı öngörülüyor. Eserle ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Kitabı internetten satın almak için 1773 İTÜ satış mekânını ziyaret edebilirsiniz.

Maden Fakültemizdeki Öğretim Üyelerimizden İngilizce Kitap

Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimiz; Prof. Dr. Nuh Bilgin, Prof.Dr. Hanifi Çopur ve Prof. Dr. Cemal Balcı’nın ortaklaşa kaleme aldığı “TBM Excavation in Difficult Ground Conditions” (Zorlu Zemin Şartlarında TBM Kazısı) başlıklı kitap ise dünyaca ünlü yayınevi Wiley Ernst & Sohn tarafından basıldı ve alanla ilgilenenlerin beğenisine sunuldu. İlgili alanda yurt dışında bir referans kaynak olacağı düşünülen kitabın yazarı akademisyenlerimiz, çalışmanın tüm dünyada madencilik ve inşaat tünel sektörünün yanı sıra, bu konularda eğitim alan öğrencilere yararlı olacağını belirtti. Basılı ve e-kitap formatında sunulan kitabı buradan sipariş verebilirsiniz.

maden fakultesi kitap

Prof. Dr. Abdülkadir Sezai Saraç’tan Nanolifler Üzerine Kaynak Kitap

Kitabı yayınlanan diğer akademisyenimiz ise Kimya Bölümü’müzden Prof. Dr. Abdülkadir Sezai Saraç oldu. Öğretim üyemizin İngilizce yazdığı “Nanofibers of Conjugated Polymers” (Eşlenik Polimerlerin Nanolifleri) adlı kitap, polimerik nanoliflerin tanımından elektro lif çekim yöntemine, polimer sentetiklerin temel konseptlerinden farklı polimerik yapıların eşlenik polimerlerle harmanlanmasına kadar geniş bir içerikle, alanla ilgilenen uzmanlar için ufuk açıcı bir kitap olarak öne çıkıyor. Pan Stanford Yayınevi tarafından basılan ve e-kitap formatında da yayınlanan kaynak eserle ilgili ayrıntılara buradan ulaşabilir ve sipariş verebilirsiniz.