Prof. Dr. Celal Şengör, Lebniz Sozietät der Wissenschaften Üyesi Seçildi
Kas 24, 2016

Araştırmacılarımız ve öğrencilerimizin yanında, akademik kadromuzda yer alan bilim insanları da yurt dışındaki saygın kuruluşlarda yer almaya devam ediyor. Bunun son örneği ise Maden Fakültesi ve Avrasya Yerbilimleri Enstitüsü öğretim üyemiz Prof. Dr. Celâl Şengör’den geldi. Öğretim üyemiz, Almanya’da bulunan Leibniz Bilim Derneği (Leibniz Sozietat der Wissenschaften) üyesi seçildi Şengör böylece, Leibniz Akademisi’nin Türkiye’den seçilen ilk ve tek üyesi oldu. Prof. Dr. Celâl Şengör’ün bu önemli pâyeyi almasında, bugüne kadar yaptığı bilimsel çalışmalar, araştırmalar, yazdığı makaleler ve yer bilimler alanına uluslararası ölçekte getirdiği bakış açısı etkili oldu. Üniversitemizi ve ülkemizi uluslararası çapta temsil eden akademisyenimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.

prof-celal-sengor

Leibniz Bilim Derneği (Leibniz Sozietat der Wissenschaften) nedir?

Matematik alanında uzmanlaşmış Alman bilim adamı ve filozof Gottfried Wilhelm Leibniz tarafından, 1700 yılında, Berlin’de, “Brandenburg Seçilmiş Bilim Derneği” (Kurfürstlich Brandenburgische Societät der Wissenschaften) adıyla kurulan Leibniz Bilim Derneği, daha sonra Prusya Kraliyet Bilimler Akademisi (Preussische Königliche Akdecuie der Wissenschaften) olan ismini, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Doğu Berlin’de bulunduğu yıllarda “Alman Bilimler Akademisi” (Deutsce Akademie der Wissenschaften) olarak sürdürdü. Bugün LSW kısaltmasıyla çalışmalarını sürdüren kuruluşun üye listesine bakıldığında, Alexander von Humboldt, Albert Einstein, Max Planck, Werner Heisenberg, ve Hans Stille gibi tanınmış üyeleri dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Celâl Şengör kimdir?

Prof. Dr. Celâl Şengör, daha önce Academia Europaea ve ABD Ulusal Bilimler Akademisi’nin ilk, Rus Bilimler Akademisi’nin ve Leopoldina Alman Ulusal Bilimler Akademisi’nin ise ikinci Türk üyesi seçildi. Geçtiğimiz yıl Avusturya Bilimler Akademisi üyeliğine de seçilen öğretim üyemiz, son olarak Leibniz Bilim Derneği üyeliğine de seçilerek, akademik kariyerine bir başarı daha ekledi. Prof. Dr. Celâl Şengör, akademik çalışmalarını hâlen üniversitemizin Yerbilimleri Enstitüsü’nde sürdürüyor ve alanla ilgili uluslararası literatüre önemli katkılarda bulunuyor.