Gıda Katkı Maddeleri Güvenliğinde Mükemmeliyet Adresi: DOKAM
Ara 01, 2016


“Gıda, Metabolizma ve Sağlık: Biyoaktif Bileşenler ve Gıda Katkıları” kongresi 28 Kasım’da üniversitemizde düzenlendi. Öğretim üyemiz Prof. Dr. Beraat Özçelik’in başkanlığını üstlendiği kongrenin açılışında, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Uzmanı, Yüksek Mühendis Yasemen Özlem Malioğlu, İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül ve İTÜNOVA TTO Genel Müdürü Dr. Ercan Çitil katılımcılara seslendi. Ardından, İSTKA tarafından yaklaşık 1,5 milyon TL bütçe ile desteklenen “Yerel Kaynaklar ve Atıklardan Gıda Katkı - Yardımcı Maddeleri Araştırma Uygulama Merkezi” projesi tanıtıldı.

dokam (1)

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Esat Karakaya’nın “Gıda katkıları ve besin desteklerinin güvenlikleri ve toksikolojisi” başlıklı sunumu sonrasında; gıda katkı maddeleri, biyoteknoloji, biyoaktif bileşenler ve bitkisel biyoçeşitlilik vb. konular uzmanlar tarafından tartışıldı.

dokam (4)

Dr. Ercan Çitil: “Araştırmalar, DOKAM’da patente ve ticarî ürüne dönüşecek.”

Kongrede ayrıca, Kimya-Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan Doğal Katkılar, Fonksiyonel Bileşenler ve Sağlık Mükemmeliyet Merkezi’nin (DOKAM) de açılışı yapıldı. Gıdaların işlenmesinde kullanılan katkı maddelerinin yerini alabilecek doğal alternatifler, besin destekleri ve insan sağlığına faydalı, işlevsel gıda bileşenleri üretecek olan bu merkez, Türkiye’de bu kapsamda kurulmuş ilk mükemmeliyet merkezi olma özelliğini de taşıyor.

dokam (2)

Tıpta da kullanılabilen aromatik ve endemik bitkilerin bolca bulunduğu ülkemizde, gıda üretimi ve işlenmesi sırasında ham maddelerin yaklaşık %40’ı atık olarak ayrılıyor. Bu süreçte ortaya çıkan atıklar aslında; yeni, katma değeri yüksek ve doğal gıda bileşeni elde edilmesi adına önemli bir potansiyel taşıyor. DOKAM, işte bu potansiyeli değerlendirerek ithalata bağımlılığını azaltmayı ve ulusal serveti korumayı hedefliyor.

Dokam_6

Son yıllarda doğal ve işlevsel gıdalara olan yoğun tüketici ilgisi nedeniyle yükselen talebin karşılanması için atılan adımlardan biri olarak kabul edilen merkezde, doğal alternatif katkılar ile antioksidanlar, diyet lifler, Omega-3 yağ asitleri, bitkisel proteinler ve peptidler gibi biyoaktif bileşenleri. kimyasal çözgenler kullanılmaksızın; süperkritik ve subkritik ekstraksiyonlar gibi ileri teknolojilerle üretilecek.

Dokam_5

Kongreye ve açılışa katılan İTÜNOVA TTO Genel Müdürü Dr. Ercan Çitil, Türkiye’ye yurt dışından gelen katkı maddelerinin denetlenmesinin oldukça önemli olduğunu belirterek, DOKAM’ın hizmete girmesinin bu konuda olumlu bir etki oluşturacağını söyledi. Gıda katkı maddelerinde sadece ikâme değil, ihracatın da hedeflendiğinin altını çizen çitil, İTÜNOVA TTO’nun bu alandaki patent çalışmalarına destek verdiğini de sözlerine ekledi. Çitil konuşmasını: “Bu merkezde yapılacak araştırmaların zamanla patentlere, hatta ticari ürünlere ve belki de şirketlere dönüşmesi mümkün olabilecek. Böylece üniversite-sanayi iş birliğiyle artan bir ticarileşmenin de söz konusu olacağını düşünüyorum.” sözleriyle tamamladı.

dokam (3)

Kuruluş aşamasında çok sayıda araştırma ve fizibilite çalışması yapılan DOKAM; İstanbul Kalkınma Ajansı ve üniversitemiz başta olmak üzere; İstanbul İhracatçı Birlikleri, Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası, İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi (İTÜNOVA TTO) ve Gıda Katkı ve Yardımcı Madde Sanayicileri Derneği’nin desteğini almasıyla da dikkat çekiyor. 



Haber: İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi
Fotoğraflar: İTÜ Görsel İletişim Tasarımı Ofisi